Osijek
NA TRŽNICI SEZONSKOG VOĆA I POVRĆA U IZOBILJU

Navala na kornišone i kupine, stiglo i prvo domaće grožđe
Objavljeno 29. kolovoza, 2014.

Uoči posljednjeg vikenda u kolovozu na osječkoj je glavnoj tržnici ponuda svježeg voća i povrća upravo onakva kakva se očekuje za ovo doba godine - bobičastog voća, domaćih rajčica, paprike te krastavaca i feferona za zimnicu u izobilju je po povoljnim cijenama.

Tako se rajčice, ovisno o kvaliteti, mogu kupiti po cijeni od pet kuna za kilogram kada su u pitanju one mekše, pogodne za kuhanje, do osam kuna za kilogram kada su u pitanju one koje se poslužuju bez termičke obrade. Paprika babura u ponudi je već za četiri kune po kilogramu, dok prve roge drže cijenu od osam do deset kuna za kilogram. Krastavci kornišoni drže prosječnu cijenu od pet kuna za kilogram i, kažu prodavači, valja ih doći kupiti u ranim jutarnjim satima s obzirom na to da su zadnjih dana najtraženija roba. Bogata je i ponuda feferona, ali je za njih trenutačno potrebno izdvojiti čak deset kuna za kilogram. Mladi krumpir u ponudi je za tri kune po kilogramu, a cvjetaču koja u trgovinama stoji i po 12 kuna komad, na tržnici se već sada može kupiti u pola te cijene.

Za bogatom ponudom povrća nimalo ne zaostaje ponuda voća. Tu svakako ponajprije valja istaknuti prve mirisne grozdove iz vinograda osječke okolice čija se cijena kreće od 15 do 20 kuna za kilogram, te za kraj ljeta neizostavne kupine po cijeni od šest kuna za 250 grama i maline za koje je potrebno izdvojiti deset kuna za “porciju” od 250 grama. Jabuka sorte idared i krušaka viljamovki na tržnici ima u izobilju, a prodaju se po prosječnoj cijeni od šest kuna za kilogram. Iako ima štandova, na kojima se “natučeni” primjerci mogu nabaviti već za četiri kune po kilogramu. I. Solar

ZA RUČAK - UKUSNE LISIČARKE

Oni s nešto većim budžetom za ručak se mogu počastiti svježim ukusnim gljivama lisičarkama, koje se prodaju po cijeni od deset kuna za 250 grama. Za našeg posjeta tržnici to je učinila Ljubica Mihić. “Uzela sam dvije porcije gljiva i bit će mi dosta da iznenadim muža i sina za ručak nečim drukčijim. Malo ću ih 'baciti' na luk i ulje, popapriti, popirjati i poslužiti uz njoke. Uz to ću poslužiti miješanu salatu od rajčice, luka i papirke - za prste polizati”, kaže Osječanka, koju smo zatekli u kupnji.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana