Kultura
NA AVVANTURA FILM FESTIVALU U ZADRU ODRŽAN SKUP POD NAZIVOM KIN-KONG

Prvi kongres nezavisnih kinoprikazivača
Objavljeno 30. kolovoza, 2014.

ZADAR, 28. kolovoza – U Zadru je u četvrtak s radom započeo Kin-Kong, prvi kongres nezavisnih kinoprikazivača na kojem voditelji nezavisnih hrvatskih kina imaju priliku surađivati s međunarodno priznatim stručnjacima te raditi na temeljima za stvaranje prve nezavisne hrvatske kinomreže.

“Prije nekoliko dana mogli smo u prestižnom i utjecajnom Le Mondeu čitati pohvale hrvatskoj filmskoj produkciji i sustavu financiranja. U istom članku mogli smo pročitati pohvalu projektu do kojeg nam je osobito stalo, a to je digitalizacija nezavisnih kinodvorana u manjim hrvatskim gradovima. Postavljanje vrhunske opreme u donedavno zanemarene i napuštene kinodvorane prije samo nekoliko godina izgledalo je kao nemoguća misija, a zapravo je bio jedan iznimno važan i vizionarski korak prema širenju filmske industrije u manjim sredinama", rekla je pomoćnica ministrice kulture Tamara Perišić. Ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar podsjetio je da je od nacionalnog projekta digitalizacije nezavisnih kina prošlo godinu dana, a sada je došlo vrijeme da se ide dalje s edukacijom i organizacijom.

KIN-KONG je prvi edukacijski program posvećen kinoprikazivačima na kojem je deset predavača iz nezavisnih kina i institucija diljem Europe s 38 kinoprikazivača digitaliziranih i nedigitaliziranih kinodvorana iz cijele Hrvatske podijeliti iskustva i primjere uspješnog vođenja kina i repertoara te promicanja filmske kulture i pismenosti. (D.Kć.)

Najčitanije iz rubrike