Regija
BIVŠA VLAST ZBOG NEPOZNATIH RAZLOGA PRESTALA PRIKUPLJATI NOVAC ZA SANACIJU DEPONIJA

Od 1. rujna Belišćanima veći računi
za odvoz komunalnog otpada
Objavljeno 30. kolovoza, 2014.

BELIŠĆE – Jedna od tema posljednje izvanredne sjednice Gradskog vijeća Belišća, na kojoj su se žurno pokušavali riješiti problemi “kostura iz ormara”, bila je i sanacije odlagališta otpada. Naizgled benigna tema, koja je sukladno ranijim odlukama Gradskog vijeća trebala biti riješena još prije četiri godine, za grad se ovih dana pokazala alarmantnom jer se otkrilo da se odluka o prikupljanju sredstava za sanaciju – ne provodi već pune tri godine!

- Grad je s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost potpisao Ugovor o sanaciji odlagališta otpada u Belišću koja treba biti završena do 31. prosinca 2017. godine. Riječ je u projektu koji se sastoji od osam faza i čija je prvobitna vrijednost od 82 milijuna kuna kasnijom korekcijom smanjena na 45 milijuna kuna, od kojih je 60 posto trebao financirati Fond, a 40 posto Grad Belišća s korisnicima. Za prvu fazu, koja je stajala oko 6,86 milijuna kuna i koja je završena, sredstva su se skupljala godinu dana prema utvrđenim kriterijima. No, 30. lipnja 2011. godine naknada se bez objašnjenja prestala prikupljati iako je obveza sanacije odlagališta i dalje ostala. Sada, kada smo krenuli u pripremu za realizaciju druge faze, uvjereni da za tu namjenu imamo pripremljena sredstva, ostali smo blago rečeno šokirani utvrdivši da novac za tu obvezu nemamo i da ćemo sada ubrzanim ritmom i u kraćem roku morati krenuti ispočetka te od građana i tvrtki prikupiti novac za sanaciju i nametnuti im veće financijsko opterećenje. Do to uopće nije trebalo doći da su se poštovale odluke Gradskog vijeća - konstatirao je ogorčeno gradonačelnik Belišća, dr. Dinko Burić.

Premda se belišćanska gradska uprava na temelju poslanog zahtjeva Fondu za novim omjerom plaćanja sanacije u kojem bi Grad plaćao 25, a Fond 75 posto troškova sanacije nada smanjiti breme novčanih obveza za svoje građane i gospodarske subjekte, činjenica je da za sanaciju treba osigurati još 32,7 milijuna kuna, od čega na teret Grada s korisnicima otpada 13,80 milijuna kuna. Zbog toga već od 1. rujna fizičkim i pravnim subjektima koji se koriste belišćanski deponijem stižu povećani mjesečni računi za odvoz komunalnog otpada, prema kojima će kućanstva primjerice plaćati i 8,30 kuna za sanaciju odlagališta, a gospodarski subjekti i mnogo više. L. Aničić

Grad od Fonda za zaštitu okoliša traži da plati 75 posto troškova sanacije

Odluke Gradskog vijeća prestale su se poštovati prije tri godine, a obveza sanacije ostaje

Možda ste propustili...

IZNIMNO VELO ZANIMANJE

Poziv za potpore zasad zatvoren

GRADSKA LIMENA GLAZBA DONJI MIHOLJAC

Nove odore, note, nastupi, seminari

Najčitanije iz rubrike