Magazin
GRAD VISOKOG TLAKA

Zdravstveno stanje Osijeka: Uglavnom zdrav, ali i pomalo bolestan
Objavljeno 30. kolovoza, 2014.

Prema posljednjim podacima o zdravstvenom stanju stanovništva, koje je objavio Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, tri vodeća uzroka smrtnosti na osječkom području jesu bolesti srca, cerebrovaskularne bolesti te visok tlak ili hipertenzija.

No, ono što u ovoj statistici odmah upada u oči jest postotak koji pokazuje da Osječani znatno češće od hrvatskog prosjeka umiru zbog duševnih poremećaja. Tako je prosjek smrtnosti na 100.000 stanovnika na području Osječko-baranjske županije čak 3,47 posto, dok je hrvatski prosjek 2,38 posto. Također je češća i smrtnost od bolesti živčanog sustava. I dok je Slavonija već poslovično poznata po bolestima srca, treba reći da su upravo ove bolesti prvi uzrok smrtnosti u cijeloj Hrvatskoj. Istovremeno smrtnost zbog visokog tlaka na razini cijele države tek je na sedmom mjestu, dok je, kako smo već naveli, na osječkom području na trećem mjestu.

MASNO I OPASNO

Osječani su nešto skloniji i trovanjima, uzmemo li u obzir hrvatski prosjek, ali zato znatno rjeđe umiru zbog parazitskih bolesti i novotvorina. Naime, iako liječnici KBC-a Osijek upozoravaju na velik porast tumora, statistika i dalje pokazuje da smo ispod državnog prosjeka. Tako na području Osječko-baranjske županije od novotvorina umire 23 posto osoba, dok je hrvatski prosjek 26 posto. Zanimljivo je i da kod nasilnih smrti na osječkom području gotove ne bilježimo smrt vješanjem kod ženske populacije, ali zato žene ovdje češće umiru zbog pada s kreveta!

Upitate li Osječane, oni će vam reći kako osječki zdravstveni karton pokazuje da je riječ o gradu s natprosječnim brojem moždanih udara, gradom nepoželjnim po život, ako patite od venskih bolesti, a zbog visokog postotka vlage otežava život i astmatičarima. Dodamo li i tradicionalnu prehranu sa “zafriganom” hranom i smočnicom punom proizvoda s kolinja, jasno je kako je riječ i o visokom postotku pretilih i bolesnika sa srčanim bolestima.

Iako su to još tvrdile i naše bake, svemu tome navodno bi mogle biti krive i podzemne vode. Osijek se, prema riječima radiostezista Josipa Šabića, velikim dijelom nalazi iznad podzemnih vodenih žila rijeke Vuke, koje prolaze čak i ispod Drave, sve do Bilja u Baranji. A te podzemne vode, ističe Šabić, imaju snažno zračenje koje negativno utječe na zdravlje mnogih građana, posebice kada je riječ o moždanim udarima i karcinomima, a po čemu je Osijek jedan od najugroženijih gradova u ovom dijelu Europe.

Neurolozi na sličnom tragu velik broj moždanih udara povezuju s geografskim položajem grada.

- Osijek se nalazi u ravnici okruženoj brojnim vodenim površinama, zbog čega dolazi do jakog isparavanja i velike količine smoga u zraku, a svaki atmosferski poremećaj tlaka zraka utječe na cirkulaciju. Dokazano je da zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta dolazi i do promjena u gustoći krvi. Takve promjene kod svih osoba koje imaju visok krvni tlak ili šećer te masnoće u krvi, stvaraju opasnost od moždanih kriza - objašnjava prof. dr. Silva Butković-Soldo, predstojnica Klinike za neurologiju KBC-a Osijek.

Upravo na ovoj Klinici u jednom danu hospitaliziraju od šest do 14 osoba, a kapacitet Klinike od 68 postelja neprestano je popunjen. Gužva je i na Odjelu za onkologiju. O tome o kolikoj je ekspanziji tumorskih bolesti riječ, govori i podatak da dnevno kroz taj odjel prođe 300 pacijenta, i to 200 kroz ambulantu, a 100 na zračenju. Prof. dr. sc. Damir Gugić, voditelj Odjela, uvjeren je da porast broja oboljelih nema veze ni s podzemnim vodama ni s geografijom, nego ponajprije s hranom i vodom zasićenom, kako ističe, visokim koncentracijama različitih kemijskih supstanci.

- Genom ljudske rase nije se mogao toliko promijeniti u 50 godina, a sve su tumorske bolesti genetski prouzročene. Kada bi bio problem u kozmičkom zračenju, mi bismo ga izmjerili, da je pao meteor, mi bismo to znali, znači - jedini uzrok može biti hrana, piće i zrak koji udišemo - uvjeren je prof. Gugić.

Prema njegovim riječima, dodatno zabrinjava činjenica da je sve više mladih osoba, u dobi od 30 do 40 godina, s bolestima probavnih organa, a broj jedan među tumorima i dalje su rak pluća, potom dojke, debelog crijeva i ginekološki tumori. S alarmantnim podacima nedavno su izišli i s osječke Klinike za urologiju. Naime, broj pacijenata s dijagnosticiranim tumorom mokraćnog mjehura svake je godine u Kliničkom bolničkom centru Osijek veći za gotovo pet posto, pokazala su istraživanja i statistike koje su provodili specijalisti ove Klinike. No incidencija tumora koja znatno više zabrinjava osječke urologe je ona kod testisa. Broj mladih muškaraca oboljelih od tumora testisa posljednjih se godina povećao za 100 posto!

KRIV JE I RAT

- Nama su trenutačno iznimno zanimljiva istraživanja u kojima je sudjelovao i prof. Dinko Puntarić, a u kojima se istražuje prisutnost metala u tjelesnim uzorcima građana onih dijelova Hrvatske koji su bili izloženi jakom granatiranju tijekom proteklog rata, a poseban je naglasak i na tome da je pronađena i povećana prisutnost urana. Ono što zabrinjava jest povećanje broja tumora testisa. Tako smo prije rata godišnje možda imali do deset slučajeva te bolesti u mladih muškaraca, a sada se penje i do 20 slučajeva godišnje - upozorili su nedavno stručnjaci s ove klinike i samo načeli temu o kojoj mnogi Osječani već duže vrijeme šapuću, a prema kojoj je za velik dio današnjih oboljenja u Osijeku kriv upravo rat i posljedice tragova oružja koje je ostalo iza njega.

IPAK ČIST ZRAK
Pomažu ravnica i vjetar

Prema karti gradova svijeta koji su izloženi onečišćenju zraka, stanovnici Osijeka mogu biti prilično zadovoljni, jer se Osijek nalazi na popisu gradova s relativno čistim zrakom, za razliku od drugih metropola koje se muče sa smogom poput, primjerice Pekinga, koji je rekorder po tom pitanju. “Nekoliko je razloga što Osijek ima čisti zrak. Kao prvo, Osijek je smješten u ravnici i ima jako dobro provjetravanje. Moguće veće količine zagađenoga zraka vjetar vrlo brzo razrijedi i odnese prema baranjskoj ravnici...”, kaže Santo.

BEZ INDUSTRIJE
Nema trovanja ugljenom

Kako je objasnila Vera Santo iz ZZJZ-a, u većem dijelu Osijeka provedena je toplifikacija i plinofikacija pa više nema isparavanja teških tvari poput ugljena, loživog ulja i sličnoga. “Osijek, uz možda pokoji izuzetak, nikada nije imao neku tešku industriju koja je jako zagađivala okoliš. Uostalom, gotovo cijela ta industrija bila je, s obzirom na 'ružu vjetrova' na ovom području, pametno smještena u istočni dio grada pa vjetar uglavnom nije niti nosio eventualno onečišćenje iznad grada nego u nenaseljena područja”.

Broj mladih muškaraca oboljelih od tumora testisa posljednjih se godina povećao za 100 posto...

Možda ste propustili...

IRAN I IZRAEL: SMRTNI NEPRIJATELJI

Eskalacija rata u sjeni

VELEPOSLANIKOV IZBOR

Kopanje po mraku

Najčitanije iz rubrike