Novosti
VUKOVAR NAPOKON DOBIO GRADSKI PRORAČUN

Penava: Besplatni udžbenici vukovarskim učenicima stižu 6. rujna
Objavljeno 29. kolovoza, 2014.
Po broju službenih vozila Vukovar je u rangu Splita

Prva sjednica Gradskog vijeća Vukovara u novom sazivu jučer je, unatoč prijašnjim tvrdnjama predsjednika Igora Gavrića (HSP AS) da maratonskih sjednica odsad (više) neće biti, trajala satima.

Bitna točka, od ukupno 20-ak na dnevnom redu, ona o gradskom proračunu za 2014. godinu, na red nije došla ni do poslijepodneva, iako je zasjedanje počelo u 10 sati.

Zato je zanimljiv bio aktualni sat, na kojem je vukovarskom gradonačelniku Ivanu Penavi (HDZ) postavljen cijeli niz pitanja – od upita vezanih uz odluku Ustavnog suda RH o dvojezičnosti do onih o tretiranju komaraca i obećanim besplatnim udžbenicima za vukovarske osnovnoškolce. Gradonačelnikov odgovor bio je da su sve pripreme obavljene i da je rok za isporuku udžbenika 6. rujna, dakle prije početka školske godine. Kako se moglo doznati, riječ je o udžbenicima za 2081 učenika, što će stajati 1,2 milijuna kuna. Penava je odgovorio i na pitanje o voznom parku Grada Vukovara, koji se, prema tvrdnjama vijećnika, u proteklom razdoblju povećao za – 120 posto! Prema onome što je rekao Penava, taj će se broj smanjiti s trenutačnih 13 na 5-6 vozila.

– Smatram da je tolik broj vozila previše. Ima i starih vozila, ali i nepotrebnih. Namjera nam je zadržati ono što je nužno za poslovanje gradske uprave jer sada smo po broju vozila u rangu Splita. Realno, bilo bi nam dovoljno pet-šest službenih vozila – kazao je Penava.

Dotaknuta je i odluka Ustavnog suda RH u vezi s dvojezičnosti u Vukovaru, pri čemu je predsjednik GV-a Igor Gavrić rekao kako će gradski statut „biti uređen u skladu s odlukom toga suda, i u zadanom roku od godine dana“.

Loša vijest bila je, međutim, ona o odustajanju američkog investitora od 200 milijuna eura vrijedne investicije u bioelektranu u Vukovaru. Potvrdio je to gradonačelnik Ivan Penava, koji je, u izjavi novinarima u pauzi sjednice, rekao kako je grad bez te velike investicije ostao zbog sporosti državne administracije i dijelom zbog lokalnih problema.

– Svima su puna usta Vukovara, no kada gradu treba dati vjetar u leđa, tada potpora izostaje – kazao je Penava. Pritom je podsjetio kako je američko ulaganje bilo najavljeno još 2012. i da je cijeli posao trebao biti završen do kraja 2014. Nedavno je, pak, američki investitor potvrdio da odustaje od posla u Vukovaru i da će ulaganje prebaciti u proširenje već postojećih pogona u Mađarskoj.

Na kraju jučerašnje sjednice većinom glasova usvojen je i gradski proračun za 2014. godinu, težak 166 milijuna kuna.

Sanja BUTIGAN

Američki investitor odustao od 200 milijuna eura vrijedne investicije u bioelektranu

166

milijuna kuna je težak vukovarski proračun za 2014. godinu

Možda ste propustili...

NAJBOLJE MJERE ZA RJEŠAVANJE I IZBJEGAVANJE NESTAŠICA KLJUČNIH LIJEKOVA

Osnovan Savez za kritične lijekove