Svijet
SVE VIŠE ŽRTAVA NA JUGOISTOKU UKRAJINE

Proruski separatisti u ofenzivi, tenkovi kreću prema lučkom gradu Mariupolju
Objavljeno 29. kolovoza, 2014.

I dok Rusija i dalje negira nazočnost ruskih postrojbi na jugoistoku Ukrajine, čelnik proruskih separatista Aleksander Zakarčenko potvrdio je da se ruski vojnici bore na strani pobunjenika protiv ukrajinske vojske. No rekao je kako oni tamo nisu službeno, već da su na - godišnjem odmoru!?

- Uz nas se bore i aktivni ruski vojnici. Nemaju naređenje iz Rusije, oni svoj godišnji odmor radije provode s nama, među braćom koja se bori za slobodu, nego na plaži - kaže Zakarčenko.

Kako prenose agencije, proruski separatisti, potpomognuti ruskim vojnicima, ušli su u grad Novoazovsk na jugoistoku zemlje te zauzeli strateški važnu uzvisinu Savur-Mohilu. S nje je moguće kontrolirati prostrana nizinska područja istočne Ukrajine. Prema izjavama ukrajinskih boraca, na tenkovima separatista vije se zastava tzv. Narodne Republike Doneck, ali su posade u njima redovito ruske postrojbe. Oklopna kolona separatista napredovala je prema lučkom gradu Mariupolju, izuzetno strateškom gradu jer je s njegovim padom separatistima otvoren put prema Krimu, koji je pod ruskom kontrolom.

Zbog novih borbi i napredovanja proruskih snaga predsjednik Ukrajine Petro Porošenko otkazao je posjet Turskoj (Erdoganova inauguracija), kako kaže, zbog “ruske invazije”.

Zbog eskalacije nasilja ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk pozvao je jučer SAD, EU i zemlje G7 da zamrznu rusku imovinu dok se ruske snage ne povuku s teritorija Ukrajine. Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OSCE) održala je danas u Beču izvanrednu sjednicu o razvoju situacije u Ukrajini, nakon što su se pojavili izvještaji da su ruske snage prešle ukrajinsku granicu i ušle na njezin teritorij. Američki veleposlanik u Kijevu jučer je ponovio te optužbe, a francuski predsjednik Francois Hollande nazočnost ruskih vojnika u Ukrajini nazvao je nedopustivom i neprihvatljivom.M.Bugarić

Porošenko je otkazao posjet Turskoj zbog, kako kaže, “ruske invazije”

Najčitanije iz rubrike