Osijek
VELIK ODZIV NA IGRAONICE I RADIONICE

Zemlja bez granica: Pozitivna energija više od tisuću djece i mladih
Objavljeno 28. kolovoza, 2014.
Plesalo se, hodalo na štulama, igralo bojama i pijeskom...

Rijetko se viđa toliko radosti i sretnih dječjih lica na jednom mjestu, koliko smo ih vidjeli ovih dana u Drvengradu.

Toliku količinu pozitivne energije Osijeku može darovati samo Zemlja bez granica, projekt Udruge za rad s djecom i mladima Breza, koja je toga dana širom otvorila svoja vrata osječkim mališanima i njihovim roditeljima.

- Zemlja bez granica najveći je obiteljski festival u Hrvatskoj, a na ovom, desetom, jubilarnom izdanju okupili smo više od tisuću djece i mladih, sudionika naših tridesetak radionica i igraonica, koje povezuje slogan Zemlja diše. Uz to, pripremili smo izložbe, predstave, performanse i druga događanja. Da sve bude beprijekorno, pomaže nam stotinu volontera, a kao i do sada imamo brojne goste iz inozemstva - kaže Ivana Šibalić, koordinatorica projekata u udruzi Breza.

A da najmlađi, osim uživanja u igri i zabavi, znaju i mogu mnogo više, pokazalo je 20 djevojčica, članica Plesnog kluba Broadway, koje su pod vodstvom Antonije Blažević izvele plesni performans pod nazivom Morski uzdisaji. “Ovo je mali dio iz plesne predstave Mala sirena, kojom naše djevojčice oživljavaju sirene i mornare te donose dašak mora u Osijek”, kaže Blažević.

Od prvoga dana velik je broj djece sudjelovao u pet igraonica u Drvengradu. Naslovljene su Vjetar iz naših pluća, Tree of Life, One-Mabe-Challenge, Bolje biti vjetar nego list, Kraljevi i kraljice, vilenjaci i vilice, prirode čuvari i čuvarice, a djeci su donijele radost hodanja na štulama, puhanja boja po papriru, pravljenje skulptura od pijeska, stavljanje kruna na glavu, sjedenje na tronu i još mnogo zabave i veselja.

Vesna LATINOVIĆ
Ritam disanja Afrike

Ni dosadni komarci nisu mogli spriječiti dobru zabavu u Muzeju likovnih umjetnosti za koju su zaslužni slovensko-afrička umjetnica Maša Kagao Knez, bubnjari Issiak Sanou (Burkina Faso) i Blaž Korez (Ljubljana). Izveli su performans Ritam disanja Afrike i doslovce digli Osječane na noge pa su i oni zaplesali uz zarazne afričke ritmove. Tomu je prethodilo otvorenje izložbe Burkina Faso: Land, čiji je autor mladi talijanski umjetnik Filippo Mazzi, fotograf i aktivist u međunarodnom projektu Mogući svijet. Glazbenu podršku pružila mu je Talijanka Sara Fortini, također aktivistica u projektu.

Danas na programu

l od 17 do 19 sati - igraonice u Drvengradu te radionice prema utvrđenom rasporedu na www.zemljabezgranica.com i u dogovoru s voditeljima radionica

l 18 sati - Drvengrad - predstavljanje knjige Jelene Radan “Zeda: Rejna Zum u Zemlji djece”

l 18 sati - zdenac na promenadi - otvorena radionica za mlade od 15 do 24 godine - prikupljanje ideja za održivi razvoj

l 21 sat - kod Picassa - show uličnog zabavljača Adriana Schvarzsteina i polaznika radionice “Eko street kazalište”

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike