Osijek
DVA VELIKA PROJEKATA U KAMPUSU

Za trafostanicu i priključni kabel suglasnost morala dati Vlada?!
Objavljeno 29. kolovoza, 2014.

Na jučerašnjoj sjednici Vlade RH na dnevnom redu bilo je i Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, točnije davanje suglasnosti za dio projekta u sklopu gradnje dvaju važnih objekata u sveučilišnom kampusu – Građevinskog fakulteta i Sveučilišne knjižnice.

Članovi Vlade tako su pod točkom 10. dali suglasnost na dva prijedloga odluke: o davanju suglasnosti osječkom Sveučilištu za opterećenje nekretenina radi osnivanja prava služnosti izgradnje i održavanja priključnog kabela za transformatorsku stanicu Građevinskog fakulteta te o davanju suglasnosti Sveučilištu za opterećenje nekretnine radi osnivanja prava građenja transformatorske stanice Osijek 224 i priključnog kabela za istu transfomatorsku stanicu. Drugim riječima, Vladini dužnosnici dali su suglasnosti za - postavljanje priključnog kabela i transformatorske stanice!

Damir Markulak, prorektor za strategiju razvoja i prostorno planiranje, objašnjava kako se jučer donesene odluke odnose na isti predmet, odnosno na istu trafostanicu, na koju će biti priključeni i Građevinski fakultet i Sveučilišna knjižnica, te na priključni kabel do buduće nove zgrade Građevine. Gradnja toga objekta, vrijednog gotovo 120 milijuna kuna, već je poodmakla, a sveučilišni čelnici čvrsto su uvjereni da će do početka akademske 2015./2016. godine Građevinski fakultet biti u novoj zgradi. Što se tiče Sveučilišne knjižnice, kaže Markulak, zbog različitih razloga i prepreka otvaranje toga objekta, vrijednog oko 140 milijuna kuna, prolongirano je najranije za jesen 2017. godine. Inače, zamišljeni objekt smješten je na parceli od 6000 kvadrata, s tim da ima dva kata i niz sadržaja – knjižnice, čitaonice, multimedijalnu i računalnu učionicu... Zgrada će bit okrenuta prema Hadrijanovoj ulici, a ispred nje će se nalaziti mali trg. T. Levak

DAMIR MARKULAK

prorektor

Zatražili smo od Vlade da se procedura pojednostavi

Sveučilišni čelnici slažu se kako je pomalo bizarno – a i značajno produljuje cijeli postupak – da od Vlade RH moraju tražiti suglasnosti čak i za ovakve predmete. “S tim se slažu i dužnosnici Vlade pa smo od njih i službeno zatražili da ubuduće za ovakve naizgled jednostavne zahvate i poteze, poput izmještanja trafostanice i postavljanja priključnog kabela, više ne moramo tražiti suglasnosti. Na ovu smo posljednju suglasnost čekali gotovo pola godine... Obećano nam je da će to biti učinjeno, ali postupak izmjene je malo kompliciran pa se oduljio. Očekujemo da će to biti riješeno ujesen”, procjenjuje Markulak.

Najčitanije iz rubrike