Osijek
TRIBINA ORaH-a O GOSPODARENJU OTPADOM

U otpadu je sirovina za pokretanje gospodarstva
Objavljeno 29. kolovoza, 2014.

“Gospodarenje otpadom - reciklaža” naziv je javne tribine održane u organizaciji ORaH-a. Darko Balaš, povjerenik ORaH-a za grad Osijek, istaknuo je kako mnogo toga u Hrvatskoj nije uređeno, a tako nedostaje i strategija gospodarenja otpadom koji se u Hrvatskoj još uvijek ne tretira kao potencijalna sirovina i pokretač gospodarstva.

- Gospodarenje otpadom važno je za gospodarstvo, može stvoriti radna mjesta, pokrenuti industriju i stvaranje novih proizvoda. Jednim potezom tako se rješava i gospodarski i ekonomski i ekološki problem. Za Zapadom zaostajemo 20-ak godina i šlepamo se za postojećim rješenjima, a samo trebamo primijeniti provjerene modele. Ne govorimo o otpadu zato što je to in, nego zato što je to objektivna potreba, a u otpadu je velik potencijal. Mi smo sada u smeću do grla, ali preko noći se ne može učiniti ništa. Kako kaže predsjednica ORaH-a Mirela Holy, politika nije sprint na 100 metara, nego maraton i zato treba razmišljati dugoročno i strateški - rekao je Balaš.

Jedna od tema bilo je i odlagalište otpada Lončarica Velika, oko čije se sanacije u posljednje vrijeme dignula velika prašina. Sanacija će se provesti uz širenje gabarita odlagališta, što je izazvalo prosvjed mještana koji žive u blizini, a ORaH je podržao nezadovoljne stanare. Jedno od pitanja koje će ORaH “potegnuti” je i kamo će smeće Osječana nakon sanacije Lončarice.

- Stanje je gore nego ikada, na odlagalište ulazi tko hoće, prostor je zapušten, raste korov i cijela stabla, podzemne vode su zagađene, ne razmišlja se o zaštiti od požara. Gore se dovozi i građevinski otpad, vide se cigle, razbijeni beton, asfalt i slično. Situacija je neizdrživa i mi nastavljamo borbu - rekao je Krešimir Kuštro, jedan od nezadovoljnih stanara iz neposredne blizine odlagališta. I. Sekol

Možda ste propustili...

LABORATORIJ ZA HUMANU REPRODUKCIJU

Očekuju još veći uspjeh u liječenju neplodnosti

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

Najčitanije iz rubrike