Osijek
LJUDI IZ SUSJEDSTVA: KATICA KIŠ, UMIROVLJENICA

Inspiraciju za knjige našla sam u svom životu u pečalbi
Objavljeno 29. kolovoza, 2014.
Nastojim upaliti iskru radosti u srcima ljudi

Umirovljenica Katica Kiš iz Njemačke predstavila je jučer u novom umirovljeničkom dnevnom boravku svoju novu knjigu “Svjetlo života”, a čitala je ulomke i iz svoje prethodne knjige “Iskre srca i uma”.

U knjige je zapisala svoje misli i osjećaje nakupljene u 33 godine života i rada u njemačkim tvornicama i banci Bausparkasse, u Mainzu, u kojem je bila članica crkvenog zbora Hrvatske katoličke misije i pjevačkog i tamburaškog zbora Hrvatske kulturne zajednice. Kaže nam kako joj je Ivica Potočnik pojedine pjesme iz nove knjige uglazbio pa su objavljene na CD-u.

Za sebe kaže da ljubi Boga i Sina Božjeg, poštuje svakog čovjeka, obožava istinu, pravdu i poštenje, a voli život, mistiku te humor i satiru koji su joj bili i izvor nadahnuća za knjige kojima nastoji upaliti malu iskru radosti u srcima čitatelja i prijatelja u tuđini i izazvati osmijeh na njihovim licima da im olakša pečalbarsko življenje.

U prvoj su knjizi njezini humoristično-satirički osvrti na životnu problematiku hrvatskog čovjeka u dijaspori, na njegove svakidašnje životne borbe i poteškoće, vječnoj čežnji i snovima o povratku u domovinu. Pripovijetke joj se temelje na istinitim doživljajima, a epigrami, za koje gospođa Katica kaže da su pomalo zaboravljena forma, za nju su male iskre uma koje svijetle i govore o životnim zgodama. Okupljenima na predstavljanju svidjeli su se njeni pisani uradci, pa se ispunilo i njeno očekivanje da svojim sugrađanima - s organizatorima promocije, Udrugom aktivnih umirovljenika Osijek - podari jedan zanimljiv događaj i dodatno “oživi” zbivanja u njihovom dnevnom boravku u Županijskoj 11.

Katica Kiš, rođena u Čepinskim Martincima, koja od kada je u mirovini živi na relaciji Osijek - Njemačka, kaže nam kako pisanje nije njezin jedini hobi. Naime, ta blagajnica crkvenog zbora u Njemačkoj voli i glazbu i svira tamburicu.

Sudeći prema reakciji okupljenih u boravku, Katičin je vedri duh dopro do srca brojnih ljudi. Stekla je ona već mnoge prijatelje, što uobičajeno kao i svi drugi kroz život, što putem svojih knjiga. Iako je tek promovirala drugu knjigu, otkriva nam da je već u pripremi i treća. D. Pejić

Možda ste propustili...

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

Najčitanije iz rubrike