Osijek
PRVI PUT OCJENJIVANA KAKVOĆA VODE NA PET KUPALIŠTA

Našički bajer bio je ovoga
ljeta najčistije kupalište
Objavljeno 29. kolovoza, 2014.
ZZJZ je ocjenjivao samo kakvoću vode, a ne i sigurnost određenih kupališta

Osječani su ove godine prvi put na stranicama Zavoda za javno zdravstvo mogli pratiti semafor kakvoće vode na čak pet osječkih kupališta.

Riječ je o inicijativi gradskog vijećnika Nikole Kraljika (HDSSB), koji je i zamjenik ravnatelja županijskog ZZJZ-a, a u sklopu projekta Osijek - zdrav grad.

- Osječani vole svoja kupališta, kako na Dravi, tako i na bajerima, i mislim da su zaslužili da dobiju stalni monitornig tih kupališta. Naime, monitoring bazena je zakonska obveza i on se redovito obavlja, ali kakvoća vode na ovim kupalištima do sada nije bila provjeravana do ove godine. Tako je od svibnja na pojedinim kupalištima monitoring rađen i do osam puta. U analizi se promatra postoje li fekalna zagađenja, Escherichia coli i enterokok. Do takvih zagađenja može doći kod ispiranja tla i obilnih kiša, ali ove godine nije zabilježno ni jedno alarmantno stanje na osječkim kupalištima - kaže dr. Kraljik.

Recimo kako je voda uzorkovana na dravskom kupalištu na Copacabani, na kupalištu “kod Želje”, na Pampasu, bajeru Jug 2 i bajeru kod Našičkog naselja. Voda se ocjenjivala ocjenama: izvrsna, dobra, zadovoljavajuća i nezadovoljavajuća. No većina je kupališta cijelo ljeto imalo najvišu kakvoću vode za kupanje, onu izvrsnu, a uzastopno najbolje ocjene dobilo je jedino kupalište na Našičkom bajeru, koje je uzastopno imalo izvrsne ocjene. Voda je najproblematičnija bila kod Pampasa, gdje je tijekom cijelog kolovoza kakvoća ocijenjena tek dobrom. Recimo i kako se ocjena izvrstan dodjeljuje kada je u 100 mililitara uzorkovane vode manje od 200 izraslih kolonija crijevnih enterokoka te manje od 500 izraslih kolonija Escherichije coli.

- Treba naglasiti da je ovo ocjena samo kakvoće vode, a ne i sigurnosti određenih kupališta. Znači ZZJZ odgovara za rezultate kvalitete vode, ali za druge posljedice koje vam se na tim kupalištima mogu dogoditi, dakako, ne. Također, ova su ispitivanja samo početak, a nama je cilj u budućnosti raditi i biološku uzorkovanje, kako bismo vidjeli postoje li određene alge u vodama, što također određuje čistoću vode - najavljuje dr. Kraljik iz ZZJZ-a.

Nefreteta Z. EBERHARD
LJESTVICA ČISTOĆE OSJEČKIH KUPALIŠTA

1. Našički bajer

2. Drava Copacabana

3. Bajer Jug II

4. Drava “kod Želje”

5. Drava Pampas

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike