Osijek
GRAD INTENZIVNO NAPLAĆUJE SVOJA POTRAŽIVANJA

Krmpotić: Tko se ogluši na opomenu, šaljemo mu ovrhu
Objavljeno 29. kolovoza, 2014.

Do kraja godine Grad Osijek provest će ovrhe po svim vrstama svojih prihoda za koje fizičke i pravne osobe imaju dugovanja.

Oni koji se skrbe o gradskom proračunu (ionako osiromašenom sve manjim brojem zaposlenih, a kojemu sada “prijeti” i najavljena porezna reforma), jednostavno, namjeravaju uzeti ono što proračunu i pripada. Stoga je početkom ljeta iz Kuhačeve 9 prema dužnicima odaslano oko tri tisuće opomena.

- Opomene koje smo poslali u vrijednosti su oko 20 milijuna kuna i gotovo odmah smo naplatili pet milijuna kuna. Za one koji i dalje šute, tijekom lipnja i srpnja krenuli smo s ovrhama - kaže David Krmpotić, pročelnik Upravnog odjela za financije i nabavu Grada Osijeka. Otkriva kako su do sada poslali više od 500 ovršnih zahtjeva.

Sve je počelo donošenjem novih pravilnika o naplati potraživanja, a potom su usvojene izmjene Odluke o gradskim porezima. Tada je pročišćena evidencija i baza obveznika plaćanja, te su naposljetku strankama poslana rješenja o plaćanjima za ovu godinu. Poslano je 2782 rješenja poreza na tvrtku; 1247 za najam ljetne terase; 808 rješenja o najmu javnih površina; 227 za porez na javne površine i 600 rješenja za najam kioska.

- Samo od novih rješenja poreza na tvrtku, od ukupno tri, odmah smo naplatili dva milijuna kuna - kaže Krmpotić.

Grad Osijek ima više od 20 različitih vrsta prihoda i za sve one koji su obveznici do kraja godine ići će se ovakvim pooštrenim mjerama. “Među tim prihodima je svakako i spomenička renta, u lipnju smo obveznicima rente pustili 900 rješenja o obvezi plaćanja, za gotovo polovicu njih od rujna ćemo zbog oglušivanja od plaćanja provesti i ovrhe”, dodaje pročelnik.

Teško mu je, kaže, procijeniti koliko će se u konačnici novca na ovaj način sliti u gradsku blagajnu jer definitivno veliki problem predstavljaju blokirani računi građana i tvrtki. Ali, zaključuje, jednakim intenzitetom i dalje će se nastaviti raditi na naplati gradskih potraživanja.

Inače ukupna potraživanja Grada Osijeka, prema svim pozicijama, procjenjuju se na 120 milijuna kuna.

Dario KUŠTRO
POVRAT POLOGA ZA LOKALE

Susret s Krmpotićem iskoristili smo da razriješimo još jednu nedoumicu, naime revoltirana sugrađanka požalila nam se kako joj iz gradske blagajne nisu vratili jamčevinu koju je uplatila pri nadmetanju za gradski lokal.

“Nisam prošla, a službenice mi nisu znale reći kada će mi se novac vratiti”, požalila nam se pri dolasku na vratarnicu Glasa. Krmpotić pojašnjava da je mehanizam takav da se jamčevine vraćaju onog trenutka kada natječaj bude zaključen, u pravilu odmah drugi dan. No u ovom slučaju natječaj još nije zaključen, pa i nije uslijedio povrat.

3000

opomena poslano je dužnicima

500

ovrha aktivirano je zbog oglušivanja na ove opomene

Najčitanije iz rubrike