Kultura
HNK OSIJEK OTVARA NOVU SEZONU

Četiri predstave na Kazališnom rujanskom Kliku
Objavljeno 29. kolovoza, 2014.
Za najbolje predstave za Nagradu hrvatskog glumišta osječki HNK nominirao "Anu Karenjinu" (drama) i "Malog orašara" (opera/balet)

Novu kazališnu sezonu, 2014./2015., Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku ponovno će, šesti put u posljednjih osam godina, otvoriti sada već tradicionalnom manifestacijom nazvanom Kazališni rujanski Klik, u sklopu koje će od 15. do 20. rujna biti prikazane četiri gledane predstave iz Subotice, Virovitice i Osijeka.

Podsjetimo, Klik je prije nekoliko godina uveden kao priredba kojom će se dovođenjem popularnih gostujućih predstava otvarati nova sezona. "Kazališnim rujanskim Klikom otvaramo novu sezonu i predstavljamo četiri naslova, od kojih su dvije naše prošlosezonske uspješnice i dva gostovanja", kaže v. d. intendanta Miroslav Čabraja. Tako će 15. rujna biti izvedena "Operna noć", koncert opernih solista, zbora i orkestra Opere HNK-a u Osijeku, koja je u lipnju izazvala veliko zanimanje i oduševljenje posjetitelja, pa će biti ponovljena. Dvije večeri poslije, 17. rujna, izvedba je matične predstave "Ana Karenjina", drame Lava Nikolajeviča Tolstoja, a 18. rujna gostovanje Kazališta iz Virovitice s predstavom "Mačka na vrućem limenom krovu", dramom Tennesseja Williamsa. Klik završava 20. rujna gostovanjem Narodnog pozorišta iz Subotice s predstavom "Mister dolar", komedijom Branislava Nušića.

"Gostujuće predstave birali smo tako da naši gledatelji i abonenti mogu usporediti, tijekom sezone, estetike predstava u drugim kazalištima s estetikom našeg kazališta, tako da prvo pogledaju Nušića i Williamsa u izvedbi drugih kazališta, pa tijekom sezone vide i drukčije čitanje tih istih autora. Naime, mi ćemo ove sezone, između ostaloga, premijerno postaviti i Williamsovu 'Staklenu menažeriju' i Nušićevo 'Sumnjivo lice'", kaže Čabraja.

U rujnu će biti još dvije izvedbe "Ane Karenjine", a na jednoj će se naći i članovi povjerenstva za Nagradu hrvatskog glumišta, jer je osječki HNK taj naslov kandidirao kao najbolji u kategoriji drame. S druge strane, balet "Orašar" nominiran je u kategoriji opere i baleta.

"Pozivam sve ljubitelje kazališta da uveličaju svojim dolaskom kako naše tako i gostujuće predstave. Ulaznice za te predstave prodavat će se po popularnim cijenama od 35 kuna", naglasio je v.d. intendanta, a ostale informacije od ponedjeljka, 1. rujna, mogu se dobiti na blagajni osječkog HNK-a.

Tomislav LEVAK
Program Klika

15. rujna - "Operna noć", koncert opernih solista, zbora i orkestra Opere HNK-a u Osijeku

17. rujna - "Ana Karenjina", drama Lava Nikolajeviča Tolstoja

18. rujna - gostovanje Kazališta iz Virovitice s predstavom "Mačka na vrućem limenom krovu", dramom Tennesseja Williamsa

20. rujna - gostovanje Narodnog pozorišta iz Subotice s predstavom "Mister dolar", komedijom Branislava Nušića

35 KUNA

CIJENA JE ULAZNICE ZA KAZALIŠNI RUJANSKI KLIK

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike