Mozaik
71. FILMSKI FESTIVAL U VENECIJI

“Birdman” je satira glumačkog svijeta
Objavljeno 29. kolovoza, 2014.
Nakon toliko teških drama koje sam režirao, zaželio sam se malo humora, kaže redatelj

Ne, nismo imali na piku ni jednu holivudsku zvijezdu - otkriva nam kroza smijeh poznati meksički filmaš Alejandro Gonzales Inarritu odgovarajući na pitanje o nizu slavnih holivudskih imena s kojima se u filmu "sprda".

Među kojima su Robert Downey, Jr., Michael Fassbinder, Meg Ryan, pa čak i Martin Scorsese, čije se prezime u filmu pogrešno izgovara "skorzis", pa nastavlja: "Jednostavno smo ubacivali imena koja su se dobro uklopila u kontekst, priču i konkretnu scenu bez nekog osobnog 'animoziteta'."

Već je iz ovog kratkog uvoda jasno da je novi film Alejandra Gonzalesa Inarittua, “Birdman”, kojim je svečano otvorena 71. Mostra, (vrlo specifična) satira show businessai, konkretnije, glumačkog svijeta kako onog s velikih ekrana Hollywooda tako i onog s kazališnih dasaka Broadwaya. Koliko god da je otrovna, ta je satira ujedno i posveta umjetnosti glume, ali i meta drama u kojoj život imitira umjetnost a umjetnost život, karakterni ansambl, komad (naslove uloge tumače Michael Keaton, Edward Norton, Emma Stone, Naomi Watts, Zach Galifianakis i drugi) zaslađen magičnim realizmom i vizualnim trikovima kojima nas autor želi zavarati da je cijeli film snimljen u jednom kadru. "A slice of life", kako bi to rekli Amerikanci, čija je kritika oduševljena filmom, iako njezin zanos, čini se, ne dijeli ostatak međunarodne kritike, bar onih nekoliko kritičara s kojima je razgovarao potpisnik ovih redaka i koji se s njima slaže.

Svi imamo svoje sjene

- Svi mi imamo svog Birdmana u životu, svi mi imamo svoje uspone i padove - kaže nam Inarittu na konferenciji za novinare na Mostri odgovarajući na pitanje o prožimanju umjetnosti i života i obrnuto.

- Svi mi imamo svoje glasove u glavi, svi mi imamo svoje sjene koje nas prate cijeli život kao što Birdman prati Riggana Thomsona u našem filmu - dodao je.

U središtu priču je, dakle, Riggan Thompson, nekada velika holivudska zvijezda, koja se proslavila glumeći superjunaka Birdmana u uspješnom serijalu blockbustera (iliti "apokaliptičnih pornografija", kako ih otrovno duhovito etiketira Inarittu), koja želi vratiti izgubljenu slavu i glumački ugled režirajući adaptaciju djela Raymonda Carvera na daskama Broadwaya, u kojoj i tumači naslovnu ulogu. Nije slučajno što Riggana tumači Michael Keaton, koji se proslavio kao Batman pa "nestao" s velike scene, kao što nije slučajno ni da se film zove Birdman, što priznaje i sam redatelj.

- Da, naravno da izbor Michaela Keatona nije slučajan i da smo svjesno igrali na kartu povezanosti s Batmanom, ali nije samo to razlog što sam angažirao Michaela. Smatram da samo nekoliko glumaca na svijetu može odglumiti ovaj lik, a jedan od njih je i Michael, i to ne samo zato što je bio jedan od prvih filmskih superjunaka u novije holivudsko doba. Ovo nije jednostavna uloga, jako je teško uvjerljivo balansirati između drame i komedije, a Michael to radi kao od šale, bez njega ovaj bi film bilo nemoguće napraviti i zato sam imao mnogo sreće što je prihvatio ulogu. Čim sam ga upoznao, znao sam da je pravi izbor za ulogu i shvatio sam koliko je siguran u sebe kao glumca i komforan u svojoj koži, nije ga sram ogoliti se pred cijelim svijetom - kaže Inarritu.

Eksperimentalni film

Inarrituova komedija je vrlo gledljiva i vrlo solidna iako zanatski preagresivna i prečesto preizlizana satira glumačkog show businessa, u kojoj autor kanalizira (crnohumornog) Woodyja Allena i majstora (karakternog) kaosa Roberta Altmana, no s manje uspjeha, uvjerljivosti i autorskog stila od dvojice spomenutih velikana američke kinematografije.

- Mislim da sam se nakon toliko teških drama koje sam režirao i toliko meksičkog emotivnog čilija (smijeh), zaželio malo humora i deserta, tj. maknuti se iz svoje sigurne autorske zone, pa sam odlučio snimiti komediju i malo se smijati na setu - objašnjava Inarittu zašto se odlučio na drastičan zaokret u karijeri nakon što se proslavio teškim emotivnim dramama kao što su Amores Perros, 21 Gram, Babel i Biutiful.

- Sretan sam što sam dobio i tu priliku, htio sam raditi s ovim predivnim glumcima. Birdman je za mene eksperimental film i moram priznati da sam na početku bio uplašen, ali danas sam sretan što sam se upustio u ovu humornu pustolovinu. Od prvog kadra nastojao sam da publika gleda film iz perspektive likova, da osjeća ambiciju i strah glavnog lika jer ovo je priča o svima nama, o našim strahovima, željama i životnim planovima, nadam se da će se publika identificirati s pričom - rekao nam je na kraju susreta Inarittu.

Iz Venecije: Stjepan HUNDIĆ

MICHAEL KEATON

NIJE SLUČAJNO IZABRAN I SVJESNO SMO IGRALI NA KARTU POVEZANOSTI S BATMANOM

Možda ste propustili...

LEGENDARNA GRUPA IZVEST ĆE APSOLUTNO SVE NAJVEĆE HITOVE S 11 STUDIJSKIH ALBUMA

Rock-divovi The Cult svirat će na opatijskoj Ljetnoj pozornici

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DOLAZE SVJETSKA I REGIONALNA BLUES IMENA

Headliner Thrill Blues Festivala je 19-godišnja senzacija iz Velike Britanije

2

LEGENDARNA GRUPA IZVEST ĆE APSOLUTNO SVE NAJVEĆE HITOVE S 11 STUDIJSKIH ALBUMA

Rock-divovi The Cult svirat će na opatijskoj Ljetnoj pozornici

3

DISKOGRAFSKA SPAJALICA: VLADIMIR KOČIŠ ZEC

Volim napraviti povremeno određene pomake, odmak od nekog svojeg standarda