Regija
PIJU, PSUJU I VRIJEĐAJU PROLAZNIKE

Gradska četvrt Đakovo - Sjever talac
je problematične skupine maloljetnika
Objavljeno 29. kolovoza, 2014.
Stanari osjećaju nelagodu i strah izići u dvorište, na terasu

ĐAKOVO - Poput američkih filmova o problematičnim tinejdžerima, koji, kao svojevrsna banda, svojim ponašanjem teroriziraju cijelu jednu gradsku četvrt, i dio Đakova, zvan Sjever, kod ulica Vanje Radauša, Nikole Jurišića i okolnih, već mjesec dana pod diktaturom je skupine od 30-ak pa i 50-ak maloljetnika, ovisno o večeri, od 13, 14, 15 godina iz drugih dijelova grada. Oni dolaze pješice ili biciklima u spomenute ulice, kod tamošnjeg omanjeg parka, ali i prometnog zavoja, okupljaju se ondje rano uvečer i sve do razlaza u kasne sate verbalnim uvredama i samovoljnim ponašanjem teroriziraju prolaznike, i pješake i vozače. Piju, psuju, rugaju se, pa čak i leže na cesti na kojoj ostavljaju i bicikle, ne želeći se maknuti pri prolasku automobila. Kada vozači zatraže da se maknu, “počaste” ih salvom psovki, ruganja i drugih neugodnosti. Tamošnji stanari sve se glasnije žale na skupinu maloljetnika, mnogi osjećaju nelagodu, a mlađi i strah da u to doba prođu tim dijelom ili iziđu u vlastito dvorište, na terasu…

- To traje već nekih mjesec dana. Dolaze i dečki i cure, psuju nemilo, donesu i alkohol i piju, ostavljaju bicikle nasred ceste, a nasred nje legnu i sami pa se ne može ni proći. Ako ih netko upozori zbog takvog neponašanja i nepoštovanja odraslih, prava na mir, odbruse mu psovkama, ruganjem. Uglavnom, na djelu je teror skupine mlađarije! Vrlo su neugodni prema prolaznicima, pa i vozačima, pa ljudi već zaziru od prolasku tuda. To su balavci i balavice bez imalo odgoja, nitko im nije autoritet - ogorčen je jedan od stanara Ulice Vanje Radauša. Dodaje, problem je i što se skupina zna okupljati te leći na cestu u zavoju u koji vozači ulaze velikom brzinom pa, ističe, može doći do tragedija.

– Nevjerojatno je da cijeli jedan dio naselja Sjever terorizira skupina balavaca i da im nitko, pa ni policija koja je zbog toga bila ovdje, ne staje na kraj! Skupljaju se oko 20 sati, vrište pod prozorima, dobacuju neugodnosti, 'sprdaju se' sa svakim tko tuda prođe, bilo pješice ili u autu. Izašao sam na balkon da zapalim cigaretu i doviknuo im da prestanu, nakon čega su se počeli bacati upaljačima na mene. Nitko među njima nije sa Sjevera, no sve su to maloljetnici… Jedva čekam da počne škola i da taj teror završi. Žalosno je da čovjek ne smije izići na svoj balkon jer ne možeš otvoriti balkonska vrata od buke i neugodnosti - žali se još jedan stanar Radauševe.

Mještani Jurišićeve prepričavaju i kako je skupina napila jednog među njima. “Dok je on povraćao, svi su mu se ostali smijali i rugali”, prepričavaju.

S problemom da je dio grada doslovno talac skupine maloljetnika upoznat je i gradonačelnik Zoran Vinković, koji se, kaže, osobno ovih dana otišao uvjeriti u to, obišavši navečer taj dio grada.

– U ponedjeljak ćemo imati Vijeće za prevenciju, koje će se, uz ostalo, pozabaviti i ovim slučajem. Budući da je riječ o maloljetnim osobama, ponajprije pozivam roditelje da obrate pozornost na to gdje su im djeca u to doba i kako se ponašaju, ali i policiju jer je riječ o remećenju javnog reda i mira. Tu je i pitanje gdje ti maloljetnici nabavljaju alkohol s obzirom na zabranu njegove prodaje mlađima od 18 godina. Inzistirat ću na tome da policija odradi svoj dio posla, škole svoj, ali i roditelji svoj - kaže Vinković o nesvakidašnjem đakovačkom slučaju. (R.I.)

Mirjana Nazor

psihologinja

Korijen problema je u odgojnoj zapuštenosti te djece

“Ovakvo ponašanje maloljetnika je nešto što je tinjalo duže vrijeme. Ta djeca pomalo su počela nekim neprimjerenim ponašanjima, a na koja se ni u obitelj ni u školi nije reagiralo na pravi način. Dobili su iz toga povratnu informaciju da mogu što hoće, da će odrasle vrlo brzo iznervirati i da će im oni reći: 'Hajd', nema veze, radi što hoćeš!' ili će ucjenama doći do nekih svojih ciljeva. Bojim se da je korijen u odgojnoj zapuštenosti te djece; roditelji ne znaju postaviti granice što se smije, što ne i onda te granice dosljedno primjenjivati. Prizori kakve pruža ova skupina maloljetnika djeluju pomalo zastrašujuće, no zapravo zastrašujuće je kakvi su im roditelji. Jer ta se djeca nisu rodila takva. Kako nama odraslima nije jasno da su djeca naše ogledalo?!” kaže psihologinja Mirjana Nazor. Dodaje, ovi maloljetnici nemaju strah od autoriteta jer odrasli u njihovim očima nisu autoritet. A, to je, zapravo, problem odraslih, a ne djece, dodaje Nazor.

Policija: Primili smo dojave - o galami, i izašli!

Glasnogovornik PU osječko-baranjske, Darijo Premec, kaže da je policija iz tog dijela Đakova zaprimila dojave o buci mlađe populacije i sličnim radnjama kod omanjeg parka udaljenog od kuća 30-ak metara, ali ne i o težim kvalifikacijama kao što su ležanje na cesti i ometanje prometa i prolaska. “Te su dojave zaprimljene tijekom ljeta, u večernjim satima, i naši djelatnici izašli su na mjesto događaja, a tu su i kontakt-policajci”, kaže Premec. Dodaje, maloljetne osobe prekršajno nisu odgovorne do 14., a kazneno do 18. godine, a dio odgovornosti snose i roditelji. Pozvao je građane da prijave sve što remeti javni red i mir.

Možda ste propustili...

DVD BENIČANCI

Za dom 30.000 €

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

Najčitanije iz rubrike