TvObzor
20 GODINA TAMBURAŠKOG SASTAVA GAZDE

Kad jednom digneš letvicu visoko, više nema spuštanja
Objavljeno 29. kolovoza, 2014.
Mi smo ista generacija, iz iste osnovne škole, iz istog kvarta, i znamo se od svoje sedme godine. Zacijelo je to zajedništvo i prijateljstvo utjecalo da ne potonemo kad nam i nije baš išlo

Popularni tamburaški sastav “Gazde” iza sebe ima dvadeset godina karijere, više od dvije tisuće koncerata i zaista brojne hitove. Originalna postava benda, koju čine Marko Bujanović (basprim, vokal), Mario Kršić (basprim), Robert Šerić (čelo), Vladimir Kota (bisernica), Damir Popović (bas), Silvio Šimunković (bugarija) i Tomislav Jurač Belošević (bubnjevi) ostala je nepromijenjena svih ovih godina, a momci iz Markuševca svojedobno su napravili veliki zaokret u tamburaškoj glazbi.

Dok “Gazde” održavaju svirke i rade na novom albumu, za TV Obzor porazgovarali smo s “velikim gazdom” Markom Bujanovićem.

Početkom ljeta “Gazde” su izbacile live izdanje iz Doma sportova. Recite nam detaljnije o čemu se točno radi i što se na njemu može pronaći?

- Koncert u velikoj dvorani Doma sportova u Zagrebu inače je, na neki način, prava potvrda kvalitete i popularnosti za svaki bend, i malo ih je koji su to iskusili. Ovaj naš, peti po redu, održan je u povodu dvadesete godišnjice naše karijere, a snimljeni su video i audio. U dvorani, pred više od deset tisuća ljudi, odsvirali smo sve svoje najveće hitove, uz poneku obradu. Atmosfera je bila fantastična. Na ovom četverostrukom izdanju objavljena su dva CD-a s trideset i pet pjesama koje smo odsvirali te večeri, što je zapravo i “The Best Of”, jer to su najveći hitovi “Gazda”. Uz spomenuta dva CD-a, tu je i DVD snimka cijelog koncerta snimljenog s devet kamera, i ono što je posebnost ovog izdanja – još jedan DVD s dokumentarnim filmom o “Gazdama” nazvan “Making Of Gazde”.

Osmi album u pripremi

Taj dokumentarac uistinu donosi svu napetost i atmosferu oko organizacije koncerta, ali i podosta privatnih, nepoznatih detalja o nama. Uz komentare nekih od najeminentnijih osoba iz hrvatskog glazbenog šoubiza, publika će doznati i mnogo sočnih i interesantnih, dosad nepoznatih informacija o članovima “Gazda”.

Posljednji put razgovarali smo u prosincu 2012. godine, upravo uoči tog velikog obljetničkog koncerta. Što ima novo u ove gotovo dvije godine?

- U najvećem dijelu to su koncerti. Održali smo ih otprilike 150 od tog slavljeničkog u Domu sportova pa do danas. Osim koncerata, snimili smo sjajne stvari poput pjesme 'Moja najmilija', koja postaje hit, pa 'Ti si još premlada', koja je također odlično prihvaćena. Osmišljavamo i koncept novog, osmog studijskog albuma, koji bi trebao izići ujesen. To nam je sada najvažnije.

Koliko ste se promijenili u posljednja dva desetljeća? Što vas je održalo na okupu svih ovih godina?

- Ha, ha, ha... Pa, ne znam. Promijenili smo se sigurno. Onaj grubi, mladenački nalet zamijenio je danas jedan sigurniji stav na pozornici, a svirka i koncerti su znatno bolji i kvalitetniji nego prije. Zreliji smo bend u svakom smislu. Danas imamo svoj studio, sami biramo i produciramo pjesme, imamo vlastitu izdavačku kuću 'Gazde Art' ... A cijelo ovo vrijeme u 'Gazdama' je ista ekipa. Već je poznato da smo mi u 'Gazdama' ista generacija, iz iste osnovne škole, iz istog kvarta Markuševca, i znamo se od svoje sedme godine života. Zacijelo je to zajedništvo i prijateljstvo utjecalo da ne potonemo kad nam nije baš išlo. A bilo je i toga. Istovremeno nam je pomoglo da ostanemo na zemlji kad smo ponekad bili dizani u nebesa. Zapravo nam je pomoglo da ostanemo realni u životu i karijeri.

Nekoliko naših prekretnica

Možete li se prisjetiti nekih najboljih, vama najznačajnih trenutka u razdoblju od 1990-ih do danas?

- Mnogo je toga utjecalo i pozitivno i negativno na našu karijeru, i bilo je nekih presudnih momenata. Ako trebam spomenuti pozitivne stvari, onda se svi svakako sjećamo da nam je požeški Festival, na kojem smo odsvirali 'Zbog tebe sam to što jesam', otvorio vrata popularnosti. Zatim album 'Za ljubav tvoju', na kojem su, uz 'Još i danas zamiriši trešnja' i 'Ja pijem da zaboravim', bile još tri-četiri hit pjesme koje su se itekako vrtjele u programima radiostanica. Naravno, prekretnica su i koncerti u velikoj dvorani Doma sportova, s kojima smo krenuli još davne 1994. godine, te veće i manje turneje po sportskim dvoranama diljem Hrvatske. Teško se sjetiti svega, ali bilo je u ovih dvadesetak godina nekoliko prekretnica.

Koliko je teško zadovoljiti apetit publike i kritike nakon toliko godina karijere?

- Ma, teško je, ali i nije... Na kritiku se nismo nikad obazirali. Mnogi od glazbenih kritičara ionako imaju maćehinski odnos prema svakom bendu u Hrvatskoj koji je malo bolje uspio, a uzdižu se u nebesa bezimeni bendovi koji plagiraju stranu produkciju. Čudno, ali tako je. A mnogi nisu u životu primili instrument i odsvirali jednu gažu. Publika je znatno realnija. Ona i odlučuje što će i hoće li biti popularno. I publika nema razumijevanja za loše poteze benda. Ako nisi dobar, zaborave te za mjesec dana. Zato 'Gazde', i nakon otprilike 150 snimljenih pjesama, i dalje snimaju i snimaju.

Ovih dana izbacili ste novi singl i snimili videospot. Što nam možete reći o njemu?

- Spot za novu pjesmu 'Samo tebe ljubim', koju ćemo 6. rujna izvesti na 'Aurea Festu' u Požegi, napravljen je kao info spot u jednom popodnevu, ali ispao je čisto O.K. Snimljen je najviše zbog toga da se, za prvu ruku, pjesma može emitirati i na televizijama. Vjerojatno ćemo kasnije napraviti i drugu verziju ako se ukaže potreba. To je dobra pjesma i vjerujem da će ju publika prihvatiti.

Publika ne oprašta pad

Od posljednjeg studijskog albuma “Milijun poljubaca” prošle su četiri godine, a u međuvremenu ste izbacili i nekoliko novih singlova, uključujući i nedavni “Samo tebe ljubim”. Hoće li se i te pjesme, uz neke premijerne, uskoro naći na novom albumu “Gazda”?

- Da, album izlazi ujesen ili početkom zime. Imamo već šest pjesama, a još šest do tada ćemo napraviti. Bit će to naš osmi studijski album, a već sada se vidi da će biti dobar i vrijedan pažnje. Ne izdajemo albume često, ali kad izdamo, onda obično bude po nekoliko hitova. Vidjet ćemo, ali imam neki dobar predosjećaj.

Što mislite o novim tamburaškim sastavima kojih kao da je sve više, a koji su tamburašku glazbu vratili u vrhove top-lista? Mislite li da neki od njih imaju uvjete da za dvadesetak godina budu jednako uspješni kao “Gazde”?

- Ne bih se upuštao u procjene, ali znam da je lakše postati nego ostati popularan. Kad jednom digneš letvicu visoko, nema spuštanja. Publika ne oprašta pad. Zato je to vrednija karijera 'Gazda' jer nekako uspijevamo ostati stalno u vrhu. A to nije slučajno. Bar desetak bendova pokušava nas iskopirati gotovo u svemu – od zvuka s bubnjem, koji smo prvi uveli u tamburaški sastav, do pjesama i spotova. No, publika očito osjeća da su 'Gazde' original modernog tamburaškog zvuka i vjerojatno nas zato prate i slušaju. Imamo veliku odgovornost prema svemu što smo do sada napravili, a tako ćemo raditi i dalje.

Prošli put rekli ste nam da godišnje odsvirate stotinjak koncerata. Kako najradije provodite slobodno vrijeme kad si ga uspijete priuštiti?

- Nemamo previše slobodnog vremena. Ili su koncerti, ili snimanja, ili probe. Ali kad ga osobno nađem, tada se posvetim obitelji ili odem na trčanje zbrojiti misli. Redovito, kad god mogu, odlazim i na koncerte poznatih svjetskih bendova. Ima ih podosta. Volim pogledati i čuti kako to rade stranci.

Razgovarao: Adrian ANDREJEKFoto: GAZDE
PREDIVAN JE OSJEĆAJ KAD JE NA KONCERTIMA ODLIČNA ATMOSFERA

Sigurni smo da vam nijedan dan nije jednak, ali ipak bismo voljeli dobiti uvid u tipičan dan turbozaposlenih “Gazda”. Kako to izgleda od jutra do večeri?

- Dizanje, kava, klinci, škole, studio, kompjutor, mejlovi, dogovori oko koncerata, poneki sastanak u gradu, ponekad probe oko novih pjesama, gemišt s dečkima poslije probe, navečer često snimanja koja se znaju odužiti... Dačo (Damir Popović, basist) i ja najčešće razgovaramo i pravimo planove vezane uz “Gazde”, pa onda dobar dio dana provedemo zajedno. Zapravo, imate pravo - nema jednakog dana. Ali mogu reći da smo prilično posvećeni tome da i snimke i koncerti budu dobri. Stoga bend mora svirati vrhunski da bi bio opušten na bini. Trudimo se koliko znamo i možemo, a budući da i dalje puno nastupamo, valjda nam to i uspijeva. Naša publika je ta kojoj imamo puno zahvaliti i naljepše se osjećamo kad vidimo da je atmosfera na koncertima odlična.

MNOGI NAS POKUŠAVAJU ISKOPIRATI GOTOVO U SVEMU, OD ZVUKA S BUBNJEM, KOJI SMO PRVI UVELI U TAMBURAŠKI SASTAV, DO PJESAMA I SPOTOVA. NO, PUBLIKA OČITO OSJEĆA DA SMO MI ORIGINAL MODERNOG TAMBURAŠKOG ZVUKA

Možda ste propustili...

U KINIMA DILJEM HRVATSKE ZAIGRAO JE HOROR “ABIGAIL”

Otkačena zabava puna krvave akcije

VIASAT HISTORY: PREMIJERA DOKUMENTARCA “OTPOR: UZVRATILI SU”

Kako su se Židovi suprotstavili nacistima

Najčitanije iz rubrike