Svijet
SUMNJIČE JE ZA NEMAR

Istraga protiv šefice MMF-a
Objavljeno 28. kolovoza, 2014.

Čelnici Međunarodnog monetarnog fonda, čini se, u svom mandatu ne mogu proći bez sudskih procesa. Nakon svog prethodnika Dominiquea Strauss-Kahna, koji je postao poznat po aferi “sobarica”, pod istragom francuskog suda je i sadašnja direktorica MMF-a Christine Lagarde. I dok je Strauss-Kahn bio i uhićen zbog pokušaja silovanja sobarice (na kraju je pušten), Lagarde francuski sud sumnjiči za “nemar”, odnosno zbog njezine navodne uloge u slučaju kontroverznog posredovanja 2008. u Francuskoj između poslovnog čovjeka Bernarda Tapieja i banke Credit Lyonnais. Bernard Tapie bivši je televizijski voditelj, svojedobno vlasnik nogometnog kluba Olympique de Marseille i tvrtke Adidas, čudesni gospodarstvenik koji je podigao na noge više od 40 posrnulih tvrtki, ali i notorni porezni neplatiša, te kratkotrajni ministar u vladi premijera Pierrea Bérégovoya.

Direktoricu MMF-a u svojstvu svjedoka u utorak je ispitao istražnih sudac. To je jedina sudska instanca u Francuskoj koja može istraživati i suditi članovima vlade ako su (ne)djela počinjena tijekom njihovih dužnosti.

Lagarde, inače nekadašnja francuska ministrica gospodarstva, kratko je novinarima poručila kako ne namjerava odstupiti s dužnosti.(M.Bu.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike