Tehno
ELEKTRONIČKI OTPAD

U Nigeriji odvajaju platinu, zlato i srebro iz starih računala
Objavljeno 28. kolovoza, 2014.

Afrika odavno nije samo adresa s koje dolaze loše vijesti - o tragičnim pošastima, gladi, siromaštvu, podmićivanju, diktatorima i građanskim ratovima.

Ima ondje i nekog skromnog napretka, za sada više statističkog nego stvarnog. Prošle godine bio je to kontinent s najvišim postotkom gospodarskog rasta, a ugledni časopis The Economist predviđa da podsaharsku Afriku očekuje, vrlo skoro, gospodarski procvat i podvostručenje pučanstva.

Jedna od afričkih zemalja u kojoj stvari idu nabolje je i Kenija, odakle dolazi naša priča. Prihvaćajući ono što u razvijenom svijetu nitko neće, a to je računalni i drugi elektronički i električni otpad, u toj su zemlji napravili veliki posao.

Nedavno je objavljeno kako je količina elektroničkog otpada, na svjetskoj razini, toliko narasla da se prošle godine njime moglo popuniti čak stotinu nebodera veličine Empire State Buildinga u New Yorku. Ujedinjeni narodi su procijenili kako količina elektroničkog otpada po stanovniku iznosi čak 6,8 kilograma.

Iako stara računala, printeri, monitori i miševi izgledaju, bačeni na hrpu, depresivno i neupotrebljivo, posrijedi je vrlo vrijedan otpad, koji završava u zemljama u razvoju kao što su Kenija i Indija. Tako izvezeni otpad zna završiti na smetištima otpuštajući u okoliš otrovne supstancije poput olova, arsena i žive. No stvari se miču s mrtve točke. Tako je, primjerice, u Keniji reciklaža računalnog smeća postala veliki posao. Godišnje se ondje obradi više od 50 milijuna tona opasnog elektroničkog otpada koji u tu zemlju stiže iz cijelog svijeta. Zanimljivo, dio elektroničkog otpada u Keniju je stigao u obliku donacija humanitarnih udruga, koje siromašnim Afrikancima daruju, primjerice, zastarjele katodne televizore, koji se u razvijenom svijetu više uopće ne koriste.

Siromašna žena koja prekapa po brdu smeća na rubu bijednog naselja Mukuru kwa Njenga, nedaleko od glavnog grada Nairobija, može zaraditi dva dolara za pronađeni katodni televizor, koji, usput budi rečeno, sadržava čak tri kilograma olova, opasnog za okoliš.

Glavni motiv tvrtki koje u Keniji recikliraju elektronički otpad potraga je za dragocjenim kovinama i rijetkim mineralima. Primjerice, u matičnim pločama odbačenih računala najviše kvalitete mogu se pronaći čak platina, zlato i srebro. D.Celing

MOBITEL VAŽNIJI OD WC-a

Zaslijepljeni logikom potrošačkog društva i raširenim uvjerenjem da svatko od nas mora posjedovati osobno računalo, laptop, tablet, mp3 plejer i pametni telefon, zaboravljamo kamo nas vodi gomilanje skupocjene elektronike. Procjenjuje se da, u ovome trenutku, sedam milijardi ljudi na svijetu posjeduje samo 4,5 milijardi zahoda, ali zato je čak šest milijuna mobitela. Stare mobitele najčešće dajemo djeci za igru, iako sadrže mnoge otrovne supstancije. Nažalost, o tome nitko ne vodi brigu.

Najčitanije iz rubrike