Novosti
UDRUGA SUDACA AKTUALIZIRALA PITANJE SIGURNOSTI

Naši su suci na sudu i izvan
njega potpuno nezaštićeni
Objavljeno 28. kolovoza, 2014.
Suci nisu potrošna roba koja se lako može zamijeniti, kaže Sessa

Nakon fizičkog napada na predsjednicu belomanastirskog Prekršajnog suda Renatu Kuna te uličnih napada na Zvonka Vrbana, zamjenika predsjednika Županijskog suda Osijek i predsjednika Odjela Uskoka, Udruga hrvatskih sudaca ponovno je aktualizirala pitanje sigurnosti sudaca u sudu i izvan suda jer se to pitanje nikada nije sustavno riješilo.

Đuro Sessa, predsjednik Udruge hrvatskih sudaca, smatra kako je došlo vrijeme da se ovom problemu sustavno pristupi i konačno mu se da važnost koju zaslužuje.

- Suci nisu potrošna roba koja se lako može zamijeniti. Čini mi se da se nikako ne želi prihvatiti jedna iskustvena činjenica da su suci najviše ugroženi u stvarima koje nisu na prvi pogled opasne. Sucima se više pruža zaštita u kaznenim predmetima, a najrizičnije situacije se događaju u predmetima koji nemaju nikakve veze s kaznenima npr. iz obiteljskih i imovinskih sporova, obiteljskog nasilja i slično. Bar bi u sudovima sigurnost trebalo dignuti na veću razinu - kazao je Đuro Sessa.

U svom dopisu ministru pravosuđa Sessa je naveo kako je samo pitanje sreće kada će ovakvi napadi kakvi su se nedavno dogodili završiti s ozbiljnim, ako ne i tragičnim posljedicama. Suci su zbog ovakvih napada uznemireni i svoje dužnosti obnašaju s osjećajem potpune nezaštićenosti i izloženosti strankama. Predsjednik UHS-a u dopisu dodaje da atmosfera koja se u društvu stalno stvara i kojom se potiče nepoštovanje sudskih odluka i sudaca uopće samo pomaže da kod potencijalnih napadača sazrije odluka o napadu na suca čijom odlukom nije zadovoljan.

Đuro Sessa ističe kako Zakon o sudovima regulira pitanje osiguranja sudova i sudaca u zgradi suda, tako da pravosudna policija tamo gdje je ona i raspoređena u sudovima, nema nikakvih ingerencija kada se radi o osiguravanju sudaca izvan zgrade suda. “Smatramo da i ta činjenica pridonosi ovom stanju u kojem su suci u Hrvatskoj praktički bez zaštite.”

S obzirom na navedeno, u UHS-u navode kako je nužno o sigurnosti sudaca voditi računa i osigurati im zaštitu i izvan suda te poslove povjeriti pravosudnoj policiji sa svim ovlastima koje ima i temeljna policija. Svakom sudu bi trebale stalne službe zadužene za sigurnost sudaca koje bi se stalno brinule o tome, procjenjivale moguće rizike i kojima bi se suci mogli obratiti kada ocijene da se radi o predmetima pojačanog rizika, te koje bi suce upoznavale s osnovama sigurnosti i prepoznavanju mogućih rizika. Na kraju, ali ne i manje važno, za sve navedene potrebe treba osigurati dovoljno novca.

Sandra LACIĆ
MINISTARSTVO PRAVOSUĐA NEMOŽE ČUVATI SUCE IZVAN SUDA

Ministarstvo pravosuđa izrazilo je zabrinutost zbog napada na suce, no u svom je odgovoru Udruzi hrvatskih sudaca navelo kako nije u mogućnosti pružati i zaštitu sucima izvan suda, odnosno izvan radnog vremena. “Ako sudac ima saznanja o eventualnom nasrtaju ili prijetnji, o tome je dužan obavijestiti Službu osiguranja pravosudnih tijela Ministarstva pravosuda i MUP, odnosno nadležnu policijsku upravu, koja jedina može pružiti odgovarajuću zaštitu i poduzeti potrebne mjere”, navodi Ministarstvo pravosuđa. Ministarstvo će nastojati da pravosudni policajci osiguraju sva pravosudna tijela i pruže zaštitu svim sucima, službenicima i namještenicima ovisno o mogućnosti osiguranja financijskih sredstava u državnom proračunu za tu namjenu, dodaje se.

Sastanak sa sucima

U odgovoru UHS-u Ministarstvo pravosuđa navodi kako je to ministarstvo održalo sastanak s predsjednicom Prekršajnog suda u Belom Manastiru Renatom Kuna i zamjenikom predsjednika Županijskog suda u Osijeku Zvonkom Vrbanom, na kojem su razmatrani navedeni događaji. Na sastanku je dogovoreno da se o rizičnim raspravama pisano zatraži od Službe za osiguranje pravosudnih tijela da se poduzmu mjere osiguranja sudaca i sudskog osoblja, kako bi se izbjegle situacije u kojima može doći do incidenta.

Možda ste propustili...