Ekonomija
U PRVIH ŠEST MJESECI 18,8 MILIJARDI KUNA

Prihodi od PDV-a smanjeni su za gotovo sedam posto
Objavljeno 28. kolovoza, 2014.

Vezani članci

RBA ANALITIČARI O NEZAPOSLENOSTI

Neće biti radikalnijih pomaka na tržištu rada

Prema podacima koje je objavilo Ministarstvo financija, ukupni prihodi konsolidirane opće države u prvih šest mjeseci ove godine prikupljeni su u iznosu od 64 milijarde kuna, što je za 6,3 posto više u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Takvo povećanje prije svega je rezultat povećanja prihoda od socijalnih doprinosa, koji u strukturi ukupnih prihoda konsolidirane opće države zauzimaju najveći udio, 34 posto, ističu analitičari Raiffeisen Bank Austria. U prvoj polovini godine prikupljeni su u iznosu od 21,7 milijardi kuna, što je godišnji rast od 19,7 posto, no ponajprije su proizišli iz administrativno povećane stope obveznog zdravstvenog doprinosa sa 13 na 15 posto. Tako značajan fiskalni učinak koji je postigla ta mjera (koja je u isto vrijeme prouzročila snažan porast jedinične cijene rada) u biti je svojevrsna kompenzacija za gubitak koji je generirao slabije prikupljen PDV, nastavljaju analitičari RBA.

U strukturi poreznih prihoda PDV čini više od polovine ukupnih poreza, no u prvih šest mjeseci ove godine ostvaren je u iznosu od 18,8 milijardi kuna, što je za 6,8 posto manje nego u istom razdoblju lani. Bar su dva razloga takvog smanjenja prikupljenih prihoda od najizdašnijeg indirektnog poreza - dugotrajna recesija obilježena kontinuiranim smanjenjem osobne potrošnje te efekt baznog razdoblja, u kojem se tehnički razlikuje obračun i naplata PDV-a prije i nakon ulaska Hrvatske u EU. Naime, kako stoji u analizi, promjena metode ubiranja PDV-a nakon pristupanja EU-u na prodajnom mjestu umjesto pri uvozu svakako je donijela znatan jednokratni gubitak prihoda. S druge strane, izostao je očekivani povoljan ishod zbog baznog učinka glede uvođenja fiskalnih blagajni, ali i povećanja međustope PDV-a s 10 na 13 posto od siječnja ove godine.

Ukupni rashodi konsolidirane opće države u prvoj polovini godine zabilježili su neznatan godišnji pad u odnosu prema istom razdoblju prošle godine (-0,3%). Sve važnije kategorije rashoda zabilježile su nominalni međugodišnji pad osim rashoda za kamate (koji su rasli za 10,7% godišnje) te rashodi za dane pomoći, koje su zabilježile razinu od visokih 2,9 milijardi kuna u prvih šest mjeseci (od toga se 2,3 mlrd. kuna odnosi na troškove doprinosa RH u proračun EU-a).(D.Pav.)

Povećani su prihodi države od socijalnih doprinosa

Možda ste propustili...

GOSPODARSKA NIŠA S VELIKIM POTENCIJALOM

Tržište privatnog zdravstva do 2028. bit će 1 mlrd. eura

HRVATSKI DUHANI ZAVRŠILI UGOVARANJE

Sklopili novih 39 ugovora s proizvođačima duhana

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

HRVOJE STOJIĆ, EKONOMSKI ANALITIČAR HUP-A

Turisti u Hrvatskoj troše oko 150 eura dnevno, u Italiji i Španjolskoj prosječno 250, a u Francuskoj 550

2

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

3

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora