Novosti
MINISTAR ŠALJE INSPEKCIJU

Čistačica koja je asistirala pri operaciji: “Kolegice će svjedočiti u moju korist”
Objavljeno 27. kolovoza, 2014.

Očitovanje sanacijskog upravitelja i posjet zdravstvene inspekcije te neviđena medijska pozornost trenutačni je razvoj događaja iz bjelovarske Opće bolnice, čija je čistačica Lidija Mraz za Glas Slavonije prije tri dana izjavila da je asistirala pri operativnom zahvatu.

Ministar zdravlja Siniša Varga rekao je kako je nedopustivo da čistačice sudjeluju u liječenju pacijenta te da im nije mjesto u medicinskom timu. Utvrdi li se propust, Ministarstvo će poduzeti mjere sukladno sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti. Za to vrijeme čistačica Mraz angažirat će odvjetnika te tvrdi da joj je jedino važna istina.

- Pomoćnica ravnatelja nazočila je toj operaciji i sad tvrdi da je sve to prenapuhano. Meni ne treba nikakav novac, a odvjetnika ću očito morati potražiti jer će me ravnatelj navodno tužiti. Spremna sam ponoviti sve što sam rekla i prvi put. Osim toga, nitko me nije pitao što mi stoji u opisu radnoga mjesta. Rukom je napisano da pacijenta trebam dovesti u salu, pripremiti za operaciju i staviti ga u željeni položaj. Da sam željela raditi u operacijskoj sali, za to bih se školovala - potvrdila nam je jučer ta 46-godišnja Bjelovarčanka, koja je trenutačno na bolovanju. U posjet su joj, kaže, došle neke kolegice iz OB-a Bjelovar. Jedna od njih rekla joj je da će rado posvjedočiti u njezinu korist ako za to bude potrebe.

- Prošla sam čišćenje pola bolnice, no u sali ne mogu raditi. Iako sad uprava bolnice tvrdi da ja nisam mogla vidjeti krv, nije tako bilo - tvrdi Mraz.

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare uprava OB-a Bjelovar demantirala je navode čistačice. Priča o nemedicinskoj djelatnici od koje je zatraženo sudjelovanje u operaciji ipak je doprla do nadležnih, zbog čega će bjelovarska bolnica sljedećih dana biti pod povećalom Ministarstva zdravlja, ali i Komore medicinskih sestara, koja je navodno pokrenula postupak utvrđivanja krivnje.M.Mihelić

Uprava bjelovarske bolnice demantira navode čistačice