Osijek
NEMA STRAHA OD HLADNIH RADIJATORA, ALI DO KADA?

HEP Toplinarstvo: Ove zime ipak
gradsko grijanje svim potrošačima
Objavljeno 28. kolovoza, 2014.
Iako je manje od 10% potrošača uredilo odnose s HEP Toplinarstvom, isporuka toplinske energije neće biti zaustavljena

Vlada je donijela Uredbu kojom osigurava grijanje u sezoni 2014./2015. godini onima koji se griju preko zajedničkih toplinskih stanica. Mišljena su podijeljena.

S jedne strane, građani koji nisu ispunili svoju obvezu i sklopili ugovor s HEP Toplinarstvom likuju, dok se oni koji su to učinili pod prijetnjom hladnih radijatora na temperaturama ispod ništica osjećaju izigrano.

Podsjećamo, Vlada je na posljednjoj sjednici donijela Uredbu za dopunu Zakona o tržištu toplinske energije kojom je kućanstvima koja se griju na gradsko grijanje omogućila da i ove zime to čine posredovanjem HEP Toplinarstva iako je osnovni preduvjet za potpisivanja Zakonom obvezujućeg ugovora za isporuku toplinske energije ovog tipa na razini Hrvatske potpisalo njih manje od deset posto. Iz Udruženja stanara grada Osijeka kažu kako Uredba ostavlja niz otvorenih pitanja koja muče građane - njih na tisuće spojenih na približno 500 zajedničkih obračunskih mjernih mjesta.

- Sigurno je samo jedno, građani ne moraju strahovati od toga da će, ako nisu HEP Toplinastvu dostavili Odluku o odabiru kupca, ostati bez grijanja ove zime. I to valja pozdraviti s obzirom na to da je takvih kućanstava u Osijeku uistinu mnogo. No, s druge strane, s obzirom na to da Uredbom nisu definirani novi rokovi do kojih treba urediti odnose između HEP Toplinarstva i građana koji se griju na gradsko grijanje, opravdano se postavlja pitanje što ova Uredba znači za njih. Trebaju li oni koji su pokrenuli postupak uređivanja tih odnosa taj postupak obustaviti? Gube li nešto oni koji su svoje odnose s HEP Toplinarstvom uredili u skladu sa Zakonom? I najveće pitanje: ako je riječ samo o odgodi ispunjavanja zakonske obaveze, koji su onda novi rokovi za dostavljanje Odluke HEP Toplinarstvu, odnosno za sklapanje ugovora? - kaže Vladimir Stanić, predsjednik Udruženja stanara grada Osijeka.

Ivana SOLAR
PROPALA PROCEDURA

Vlasnici stanova spojeni na zajedničko mjerilo toplinske energije (Zakonom definirani kao “krajnji kupci”) do 1. veljače morali su distributeru toplinske energije (Zakonom definiranom kao “kupac”) dostaviti odluku o odabiru “kupca”, a na temelju te odluke, najkasnije do 1. lipnja sklopiti ugovor o potrošnji toplinske energije. O tomu su bili obaviješteni pismeno, uz račun za grijanje za studeni 2013. godine. No, kako je proceduru pokrenuo zanemariv broj građana, HEP Toplinarstvo (jedini “kupac” u registru HERA-a na ovom području) produžilo je rok do 1. rujna. No sredinom ljeta postalo je jasno kako ni ovaj rok neće biti ispoštovan, te kako će država još jednom morati uredovati kako bi balansirala između olako preuzetih obveza prema EU, vlastite nesposobnosti da osigura efikasno provođenje zakona i opravdane nezainteresiranosti građana za uključivanja u birokratske postupke koji u praksi ništa ne mijenjaju.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike