Kultura
POTVRDA VRIJEDNOSTI FILMOVA S VUKOVAR FILM FESTIVALA

Čak tri filma s VFF-a konkurenti za Nagradu LUX 2014.
Objavljeno 28. kolovoza, 2014.

VUKOVAR – Među deset konkurenata za Nagradu LUX u 2014. godini čak su tri filma s 8. Vukovar film festivala – “Čuda” Alice Rohrwachera, “Križni put” Dietricha Brueggemanna i “Bijeli Bog” Kornela Mundrucza.

Rečeno je to na promociji filmske nagrade LUX, na terasi hotela Lav u Vukovaru, u organizaciji Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Hrvatskoj u suradnji s Vukovar film festivalom.

Voditeljica odnosa s javnošću u spomenutom Uredu Andrea Čović Vidović, upoznala je sudionike s Nagradom LUX, koju Europski parlament od 2007. godine dodjeljuje za postignuća u kinematografiji s namjerom usmjeravanja pozornosti na javnu raspravu o EU i njezinim politikama te daje potporu širenju europskih (ko)produkcija. Naime, Europski parlament nagradom LUX podupire kulturnu raznolikost i štiti europski identitet, te pomaže europskim filmovima da pronađu svoje mjesto na tržištu i dopru do široke publike koja, inače, možda ne bi imala priliku pogledati ih. Kako je istaknuto, tijekom Dana LUX filma istovremeno se u 28 država Europske unije na 24 jezika prikazuju filmovi koji se natječu za nagradu LUX. Prikazivanje se obično održava u suradnji s filmskim festivalima, kinotekama i kazalištima.

Direktor VFF-a Igor Rakonić izrazio je zadovoljstvo što je vukovarski festival kroz promociju Dana Nagrade LUX dobio još jedan sadržaj, ali i potvrdu svoje kvalitete.

U Vukovaru se pak, pred brojnom publikom i četvrti dan nastavlja bogat program 8. izdanja VFF-a – festivala podunavskih zemalja. Tako se večeras u 20.30 sati, na terasi Agencije za plovne putove, na Otoku športova prikazuje mađarski film “Moj vodič”, a potom austrijski “Pukotine u betonu”, dok od 23 sata slijede rumunjski “Drugi glas” i film “Diplomacija” (Francuska/Njemačka). U perivoju Dvorca Eltz publika može večeras pogledati britanski film “Bože pomozi djevojci”. U dvorani Ružička hotela Lav na programu su tri filma – u podne “Skriveno lice” (Kolumbija/Španjolska), u 14 sati norveški film “Po redu nestajanja” i u 17 sati poljski “Papusza”. Projekcije u Cinestaru Vukovar počinju u 10 sati belgijskim filmom “Kuća velikog mađioničara”, a nastavit će se britanskim filmom “Pravila preživljavanja” u 17 sati, hrvatskim “Autofokusom” Borisa Poljaka u 19 sati i završiti češkim filmom “Eugenika”. U kinu Borovo u podne se prikazuje još jedan film Pedra Almodovara, oval put to je naslov “Vraćam se”, u 14.30 sati projekcija je mađarskog filma “Pustolovi”, a u 17.30 sati litavski film “Kako ukrasti ženu”. U Centru znanja Vinkovci tamošnja publika može večeras od 18 sati pogledati film “Alan Patridge” (Velika Britanija/Francuska). S.Butigan

Možda ste propustili...

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

Najčitanije iz rubrike