Kultura
MUZEJ VALPOVŠTINE

Večeras izložba “Od camere obscure do digitalnog senzora”
Objavljeno 28. kolovoza, 2014.
Valpovački muzej obilježava svjetsku obljetnicu 175 godina fotografije

Izložbom “Od camere obscure do digitalnog senzora”, koja će biti svečano otvorena večeras u 19 sati u Centru kulture “Matija Petar Katančić”, Muzej Valpovštine obilježit će 175 godina od prve fotografije.

Riječ je o obljetnici koja se ove godine obilježava u cijelom svijetu, a inicijator ove lokalne izložbe poznati je valpovački fotograf Darko Jančikić, koji je i autor izložbe. Na izložbi će Valpovčani i njihovi gosti dobiti uvid u preslike prvih fotografija u svijetu, ali će imati i priliku vidjeti pregled najzanimljivijih fotografija u posljednjih 175 godina. Posebnost izložbe bit će preslike nekoliko starih fotografija, koje će ovom prigodom biti prvi put javno objavljene u svijetu. Zanimljivo je da je autor izložbe za ovaj postav ostvario kontakt i suradnju s kustosima nekih od najvećih svjetskih muzeja, i to u Parizu, Londonu, Mannheimu i Zagrebu.

- Ova je izložba samo mali podsjetnik na 175 godina nezaobilazne fotografske prisutnosti na svjetskoj pozornici. Naime, u proteklih 175 godina nije bilo ni jednog značajnijeg događaja koji nije ovjekovječen fotoaparatom. Stoga mnogi suvremenici govore da je fotografija jedan od najznačajnih izuma iz industrijske revolucije. Zahvaljujući suradnji sa svjetskim muzejima, ovom će prigodom prvi put bio javno prikazane preslike nekih od fotografija koje se nalaze u zbirkama svjetskih muzeja, a koje do sada nikada nisu bile javno izložene - naglašava Jančikić.

Valpovačka će izložba biti otvorena do kraja rujna, a inače najveća svjetska izložba fotografija uz ovu obljetnicu bit će održana u Kölnu na najvećem sajmu fotografije, gdje se očekuje više od 180.000 posjetitelja.

Nefreteta ZEKIĆ EBERHARD

Autor Darko Jančikić za ovu je izložbu ostvario suradnju s muzejima u Parizu, Londonu i Mannheimu

Zašto 1839. godina?

U siječnju davne 1839. Louis-Jacques-Mandé Daguerre, francuski umjetnik i kemičar, predstavio je svoj izum u fotografiji – dagerotipiju, koju je nekoliko mjeseci poslije, 19. kolovoza, prihvatila francuska vlada i proglasila projektom “Libérez au monde” (Slobodan za svijet). Izum je otkupila i svima zainteresiranim ponudila mogućnost da se bave fotografijom i dalje ju razvijaju. Drugi fotografski proces, kalotipiju, također 1839. izumio je William Fox Talbot. Zajedno izum dagerotipije i kalotipije označavaju 1839. kao godinu u kojoj je izumljena fotografija. (D.Kć.)

Valpovčani

će vidjeti preslike prvih fotografija u svijetu

Možda ste propustili...

3. FORUM JULIJA KNIFERA NA AUKOS-u

Znamo li zašto je Knifer veliki umjetnik?

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

TISUĆLJEĆA MEĐU RIJEKAMA

Arheološka izložba u Belom Manastiru

Najčitanije iz rubrike