Regija
POŽALILI SE ALERGIČNI GRAĐANI

Klement: Slatina poštuje
obvezu uklanjanja ambrozije
Objavljeno 28. kolovoza, 2014.

SLATINA – Jedno od pitanja koja je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Slatine postavio Klub vijećnika HDSSB-a odnosilo se na mjere za suzbijanje ambrozije, budući da mnogi građani alergični na ambroziju smatraju da se ne vodi dovoljna briga o suzbijanju toga korova.

Pročelnica gradskog Upravnog odjela za gospodarenje prostorom Vesna Klement ustvrdila je da gradsko komunalno redarstvo redovito obilazi javne i ostale gradske površine te zaprima prijave građana i poduzima sve raspoložive mjere na suzbijanju rasta i širenja ambrozije, kao i drugog alergenog bilja na području grada Slatine.

– No, problem ambrozije nije samo naš, slatinski, nego je znatno širi i mora ga se rješavati sveobuhvatnim mjerama, koje nisu ni jednostavne ni jeftine - rekla je pročelnica pozivajući se na Naredbu o poduzimanju mjera obveznog uklanjanja ambrozije iz 2005. godine, koju je donijelo Ministarstvo poljoprivrede, a prema kojoj su svi vlasnici i korisnici vrtova, oranica i livada, uključujući i rubove parcela, šuma i poljskih putova, dužni provoditi mjere uklanjanja ambrozije o svome trošku. Prema njezinim riječima, Grad Slatina ove je godine, pa i sada u tijeku cvjetanja ambrozije, činio sve što je u zakonskoj obvezi, ali i financijskoj i ustrojbenoj moći.

– Na parcelama u vlasništvu Grada Slatine i na javnim zelenim površinama redovitom košnjom nastojali smo suzbiti rast i razmnožavanje ambrozije. Pokošeni su parkovi u gradu i dječja igrališta, prostor oko stambenih blokova te javne površine i gradske parcele na poduzetničkim zonama Trnovači, Turbini 1 i 2, a ovih dana upravo se kosi i deset hektara gradskih parcela na poduzetničkoj zoni Kućanica-Medinci. Obavljena je košnja zelenih površina i obale akumulacijskog jezera Javorice pod upravom Hrvatskih voda, Vodno-gospodarske ispostave Karašica-Vučica iz Donjeg Miholjca. Počinje i košnja melioracijskih kanala na slatinskom području prema programu dobivenom od Hrvatskih voda - kazala je Klement.

Grad također pruža pomoć vlasnicima oko organizacije košnje kupljenih parcela na proizvodnim zonama. Gradski komunalni redar na saznanje o ambroziji reagira po službenoj dužnosti, ali i po dojavama građana sve prijave prosljeđuje inspekcijskim službama, koje provode daljnji postupak na terenu. P. Žarković

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike