Regija
STANARI VINKOVAČKIH ULICA STREPE OD PADALINA

Svaka jača kiša poplavi
podrume i izbaci fekalije
Objavljeno 28. kolovoza, 2014.
Rješenje je rekonstrukcija kanalizacije, za koju je nadležan Grad

VINKOVCI- Imamo veliki problem već deset godina jer nam u vrijeme velikih oborina svaki put podrum poplavi, vraćaju se otpadne vode i širi se užasan smrad. Jednostavno se ne može živjeti u zgradi - kaže Marija Marojević, čistačica u zgradi A. G. Matoša 3 u Vinkovcima.

- Predstavnica zgrade uputila je zahtjev za rješenje problema Gradu, no rekli su joj da nema novca za rekonstrukciju kanalizacije. U vrijeme velikih kiša moramo izbaciti kantama vodu van jer užasno smrdi i bojimo se zaraze - požalila se Jelka Božić, stanarka zgrade.

Na naš upit, iz Vinkovačkog vodovoda i kanalizacija odgovoreno je da nisu zaprimili prijave kvara vezano uz odvodnju otpadnih voda.

- Prijavom kvara i uvidom na lokaciji utvrđeno je da se interne instalacije odvodnje otpadnih voda navedene zgrade ne održavaju pravovremeno i na adekvatan način te u vrijeme velikih kiša dolazi do povrata otpadnih voda (fekalnih i oborinskih) u podrumske prostorije zgrade preko slivnika (interne instalacije zgrade) smještenih u navedenom podrumskom prostoru. Navedene interne instalacije zgrade nisu u ingerenciji isporučitelja vodnih usluga. Priključenje zgrade na sustav javne odvodnje i pročišćavanje otpadnih voda napravljeno je prema pravilu struke i u funkcionalnom je stanju - istaknula je Jasna Kopić, pomoćnica direktora za javnu vodoopskrbu i odvodnju Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije d.o.o. Vinkovci.

Prema riječima stanara koji uredno plaćaju održavanje, problem je prebačen na vinkovačko Gradsko gospodarstvo, koje, tvrde, ne održava interne instalacije.

- To je problem Zagrebačke ulice, A. G. Matoša i dijela Šenoine ulice, znači cijelog jednog prstena. Kompletna kanalizacija trebala bi ići u rekonstrukciju. Mi šaht povremno ispuštamo, pokušat ćemo nešto i premostiti, međutim sve je to neuspješno. Ugrađivali smo neke nepovratne ventile da se otpadna voda ne vraća. Ovo nije problem samo u zgradama nego se problem počeo pojavljivati i u privatnim kućama kada su velike kiše. Stanari su nam poslali peticiju koju smo proslijedili Gradu, no čekaju se bolja vremena zbog nedostatka novca. Pokušat ćemo naći neko rješenje, nastojat ćemo to totalno blindirati, zatvoriti. Strah nas je samo da, ako se to zatvori, zbog pritiska ta voda ne ode u stanove. Ponovno ćemo se obratiti Gradu i preuzeti rizik da se to blindira u podrumu. Gradsko gospodarstvo održava zajedničke dijelove stambene zgrade, do onog šahta koji je u zgradi. Od šahta do kanalizacije nadležni su Grad i Vinkovački vodovod i kanalizacija, a za rekonstrukciju kanalizacije nadležan je Grad. Kada će će se riješiti problem, teško je reći jer investicija nije mala - istaknuo je Zvonimir Paulenko, voditelj odjela stanarske pričuve u Gradskom gospodarstvu.

Stanarima tako, bez konkretnih rokova kada će se njihov problem trajno riješiti, preostaje moliti nebo za lijepo vrijeme kako bi u svojim zgradama mogli uopće i disati.

Mario KOKAJ

Jelka Božić

stanarka zgrade A. G. Matoša 3

Vodu izbacujemo kantama jer užasno smrdi i bojimo se zaraze

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike