Mozaik
HKUD “ŽELJEZNIČAR” NA AZORIMA

Osječani jedini predstavili Hrvatsku
Objavljeno 28. kolovoza, 2014.
HKUD Željezničar Osijek posebno se istaknuo ljepotom pjesama, plesova i narodnih nošnji

R eprezentativni ansambl HKUD-a „Željezničar“ Osijek sudjelovao je na Međunarodnom folklornom festivalu u Portugalu.

Festival je održan na Azorima, čarobnom portugalskom arhipelagu smještenom usred Atlantika, otprilike na pola puta između Europe i Sjeverne Amerike (tisuću kilometara jugozapadno od Lisabona). Međunarodni folklorni festival na Azorima (Festival Internacional de Folclore dos Açores) održan je ove godine trideseti put. Organiziran je pod pokroviteljstvom regionalne vlade Azora, grada Angra do Heroísmo i Međunarodnog savjeta organizatora festivala folklora i tradicionalne kulture (CIOFF-a), nevladine organizacije koja uživa podršku UNESCO-a. Cilj je festivala promicanje raznolikosti i njegovanje prijateljstva među zemljama sudionicama. CIOFF svrstava ovaj događaj među najbolje i najveće takve vrste u svijetu. Ove godine na festivalu je sudjelovalo 13 folklornih ansambala iz 12 zemalja: devet europskih (iz Hrvatske, Njemačke, Poljske, Portugala (2), Republike Češke, Španjolske, Švicarske i Ukrajine) te četiri s drugih kontinenata (iz Brazila, Južne Koreje, Kolumbije i Meksika).

Folklorno blago

Reprezentativni ansambl HKUD-a „Željezničar“ Osijek na festivalu je bio jedini predstavnik iz Hrvatske. Svoju zemlju i svoj grad predstavio je pjesmama i plesovima iz različitih dijelova Hrvatske, s posebnim naglaskom na folklorno blago Slavonije i Baranje.Ansambl je imao priliku nazočiti i svetoj misi (u katedrali u gradu Angra do Heroísmo) koja je tom prigodom uljepšana starim liturgijskim pjesmama iz različitih dijelova svijeta, između ostalog i hrvatskom pjesmom „Zdravo Djevo“. Vrhunac festivala bio je završni nastup u prepunoj Areni u gradu Angra do Heroísmo na kojemu se svaki ansambl predstavio izvođenjem jedne plesne koreografije iz svoje zemlje. Tijekom boravka na Azorima Osječani su imali ukupno osam nastupa na osam različitih lokacija otoka Terceira.

Za sve sudionike festivala predstavnici regionalne vlade Azora i predstavnici vijeća grada Angra do Heroísmo organizirali su svečane prijme na kojima su razmijenjeni darovi i suveniri. To je bila idealna prilika za uspostavljanje novih kontakata, i to ne samo s domaćinima nego i s drugim sudionicima festivala. HKUD „Željezničar“ dobio je i poziv za sudjelovanje na međunarodnom folklornom festivalu, i to već sljedeće, 2015. godine. Ovaj put ansambl je pozvan na festival koji će se održati u Brazilu, najvećoj zemlji na južnoameričkom kontinentu.

Višeglasno pjevanje

Za uspješnu glazbeno-scensku prezentaciju ansambla na ovom istaknutom međunarodnom festivalu zaslužni su plesni voditelj Zoran Poljak, vokalna voditeljica, dr. sc. Vesna Svalina te voditelj tamburaškog orkestra Franjo Slavko Batorek, a za besprijekoran izgled narodnih nošnji zaslužna je gospođa Gordana Jeršek. Dr. sc. Vesna Svalina navodi da se na ovom festivalu ansambl HKUD-a Željezničar Osijek posebno istaknuo ljepotom pjesama, plesova i narodnih nošnji, ali i odličnom vokalno-instrumentalnom i plesnom izvedbom.

- Zanimljivo je da su ostali sudionici festivala većinom prezentirali koreografije u kojima se prikazuje plesna vještina, dok su članovi našega ansambla izvodili koreografije u kojima se uz izvođenje vrlo zahtjevnih plesnih koraka istovremeno i pjevalo, i to višeglasno. U tome je osječki ansambl bio izuzetno uspješan, no i vrlo prepoznatljiv. Stanovnicima otoka Terceira posebno se svidjelo što su članovi HKUD-a „Željezničar“ Osijek naučili pjevati portugalsku (otočku) narodnu pjesmu „Chamarita“. Svaku izvedbu te pjesme otočani su popratili velikim pljeskom, za vrijeme same izvedbe kao i nakon nje. Tajnica društva Ksenija Vilić naglasila je da su odlazak na Međunarodni folklorni festival na Azorima omogućili članovi Upravnog odbora HKUD-a „Željezničar“ Osijek na čelu s predsjednikom, Markom Brekalom, Grad Osijek, Osječko-baranjska županija, roditelji članova ansambla, članovi Upravog odbora Luka Slišković i Željko Bandić (koji su bili i u pratnji ansambla tijekom putovanja i boravka na Azorima), Ivan Bokulić te razni drugi sponzori i pokrovitelji. Članovi ansambla zahvaljuju na pomoći i financijskoj potpori. (J.Kn.)

13

folklornih ansambala iz 12 zemalja sudjelovalo je na festivalu

Put za pamćenje

„Atraktivna lokacija, let iznad Atlantskog oceana, nastup pred brojnom publikom, druženje s ljudima te upoznavanje s različitim kulturama, plesovima i pjesmama učinili su još jedno 'Željino' putovanje zanimljivim i nezaboravnim. Gostoljubivost ljudi na samom početku dobro organiziranog festivala dodatno nas je potaknula da što bolje odradimo ono najvažnije zbog čega smo i došli na festival, a to je predstaviti Hrvatsku te njezinu tradicijsku kulturu i običaje kroz ples i pjesmu. Siguran sam da će se doživljaji s ovog putovanja još dugo spominjati i pamtiti!“ kazao je plesač Dražen Krznarić.

Možda ste propustili...

HRT: PODRŠKA BABY LASAGNI U PET HRVATSKIH GRADOVA

I Osijek je zaplesao na "Rim tim tagi dim"

NOVI SPIN NA HOROR PROŽET CRNIM HUMOROM

“Abigail” u kinima: Otkačena zabava puna krvave akcije

Najčitanije iz rubrike