Objavljeno 28. kolovoza, 2014.
Matičnjak ili pčelinja metvica začinska je, ali i ljekovita i medonosna biljka. Kao začin upotrebljavaju se listići koji intenzivno mirišu po limunu. Matičnjak voli lagano, humusno i nešto sušnije tlo. Može se razmnožavati sjemenom, ali i vegetativno, dijeljenjem busena. Sije se izravno na gredice ili presađuje na razmak od 25 do 30 cm. Ako se razmnožava diobom busena, najbolje najesen, busen mora biti star bar dvije-tri godine.
Lišće se obično bere prije cvatnje jer je tada najkvalitetnije, a može se upotrebljavati svježe ili sušeno kao dodatak raznim jelima ili se od njega kuha čaj.
Metvica ima više vrsta, no kao začin najpoznatija je paprena metvica, u upotrebi još od davnina. Njezino lišće sadrži mentol koji služi kao dodatak slasticama i nekim specijalnim pićima, a njime se mogu začiniti i pojedina jela ili salate. Najbolje uspijeva u laganim, umjereno vlažnim dobrim vrtnim tlima. Razmnožava se sjemenom ili dijeljenjem korijena. Sije se u proljeće, a može se i rasađivati na razmak od oko 30 cm. Razmnožavanje dijeljenjem korijena također je najbolje obaviti ujesen. Bere se prije cvatnje tako da se pokosi, a stabljika s listovima osuši na prozračnom i sjenovitom mjestu. Nakon prve košnje biljka opet potjera pa ju se može kositi još jednom krajem ljeta. (J.Kn.)