Dome slatki dome
BOSILJAK

Kralj začina s ljekovitim svojstvima rast će u svakom vrtu
Objavljeno 28. kolovoza, 2014.
Najbolje raste u toplim i suhim uvjetima, a posebno je zanimljiv u posudama za cvijeće na kuhinjskim prozorima

Ako su orhideje kraljice među biljkama, bosiljak je svakako kralj. Naime, njegovo ime dolazi od grčke riječi basileus, što znači kralj, i stari Grci smatrali su ga kraljem začina. Ovaj uistinu poseban začin potječe iz Indije, gdje raste kao višegodišnja biljka, no u hladnijim krajevima raste kao jednogodišnja biljka jer je osjetljiv na hladnoću.

Najbolje raste u toplim i suhim uvjetima i ne bi ga trebalo saditi vani dok nije dovoljno toplo, zbog čega ga je ponekad teško uzgajati.

Bosiljak je mali grm koji može izrasti od 30 do 60 centimetara. Listovi su svijetlozelene boje i rastu suprotno jedan drugome, a dovoljno je lagano prijeći prstima po lišću i već se može osjetiti njihov poseban miris.

Rezanje vrhova

Na vrhovima stabljike rastu bijeli cvjetovi koji su neugledni, ali vrlo su popularni kod pčela i leptira. Ako želite potaknuti veću bujnost ove biljke, potrebno je odrezati vrhove stabljika na kojima se razvijaju cvjetovi. Na taj će način biljka proizvesti više bočnih ogranaka koji će se moći koristiti kao začini.

Poznato je više od 40 vrsta ove biljke, što je samo potvrda njegova statusa u kulinarstvu i među uzgajivačima začina. Razlikuju se po bojama, teksturi i obliku lišća, cvjetovima i visini. Neki od neobičnih mogu imati mirise i okuse koji uključuju cimet, limun i anis.

Bosiljak je atraktivna biljka koju se može saditi u svakoj vrsti vrta, povrtnjaku, cvjetnjaku ili s drugim začinima. Posebno je zanimljiv u posudama za cvijeće na kuhinjskim prozorima, gdje je nadohvat ruke kada se pripremaju ukusna jela. Naime, ako često kuhate jela talijanske kuhinje, onda znate da je bosiljak nezamjenjiv završni začin u umacima za tjesteninu. Također, jela koja se pripremaju s rajčicom rijetko se poslužuju bez bosiljka. Ovaj začin pomaže pri probavi težih jela i zbog toga se često dodaje masnoj ribi.

Osim što je naklon za probavu, bosiljak je i vrlo koristan za zdravlje bubrega – čije upale liječi, jednako kao i upale mokraćnog mjehura, jajnika i maternice.

Nježni zeleni mirisni listovi bosiljka cijenjeni su u svim dijelovima svijeta. U Italiji je poznat kao simbol ljubavi, a Egipćani su ga nudili na svojim oltarima.

Prema istraživanju objavljenom u Indian Journal of Pharmacology, koje je usporedilo učinke raznih biljaka na stres (bosiljka, azijskog i sibirskog ginsenga), bosiljak je imao najbolje rezultate, te se preporučuje kao idealan narodni lijek.

Protiv stresa

Ne samo da vam pomaže opustiti se nego i djeluje na druge probleme: prehladu, groznicu, kašalj, upalu grla, bubrežne kamence, srčane bolesti, upale usne šupljine, probleme dišnih puteva ili probleme s pamćenjem.

Prokuhana voda s bosiljkom može se piti kako bi se smirilo bolno, upaljeno grlo, a vodicu također možete koristiti za grgljanje.

Kako biste se riješili upala u usnoj šupljini, jednostavno žvačite nekoliko listova bosiljka. Ne samo da ćete se riješiti dosadne upale nego ćete pročistiti krv i sniziti razinu kolesterola.(J.Kn.)

U zamrzivaču ili sušen

Osim kuhanjem, bosiljak dosta gubi na okusu i sušenjem, no zato ubranu biljku možete držati u zamrzivaču ili je konzervirati u ulju ili octu za mjesece kada nije moguće ubrati svježu. Ova biljka sadrži veliku količinu snažnih ulja, zbog čega se koristi i u proizvodnji parfema. Bosiljak otvara apetit, potiče probavu, smiruje upalu sluznice želuca i crijeva, ublažuje grčeve, a jednako se koristi za rješavanje problema nadutosti, vjetrova, mučnine ili zatvora.

Oblog

Ako imate upornu ranu koja nikako ne zarasta, možete ju tretirati oblogom od bosiljka, koji će djelovati kao antiseptik i ubrzati proces zarastanja. U narodnoj je medicini popularan čaj od bosiljka koji se koristi kod upale desni i sluznice usta, prehlade, gripe ili kašlja. Listove osušenog bosiljka prelijte kipućom vodom i ostavite u poklopljenoj posudi deset minuta. Čaj uzimajte redovno, ali nakon osam dana napravite pauzu od dva tjedna.

Crveni, intenzivnije arome

Dok se običan bosiljak Ocimum basilicum uzgaja i koristi kao začin, Hindusi smatraju sveti bosiljak (Ocimum sanctum) pravom svetom biljkom koja liječi i ne jedu ga. Vjeruju kako djeluje na poboljšanje duha, uma i tijela. Najveća bolest suvremenog doba je stres, a za njega bosiljak ima pravi odgovor. Kada mislite kako više ne možete izdržati pritiske posla ili obveza, dodajte malo svetog bosiljka u svoj život. Razlikuje se od običnog bosiljka izgledom i ukusom. Može biti crvene ili zelene boje, i puno je intenzivnije arome.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike