Ekonomija
ZAPOČELA ŽETVA NAJVAŽNIJE ULJARICE

Čepinska uljara otkupit će sav ponuđeni suncokret
Objavljeno 27. kolovoza, 2014.

Žetva suncokreta ove je godine započela nešto ranije nego lani, a u pravom smislu zahuktat će se oko predstojećeg vikenda.

Čulo se to, između ostaloga, na jučerašnjim Danima polja suncokreta koje je za svoje kooperante i poslovne partnere i ove godine (13. put zaredom) organizirala Tvornica ulja Čepin, koja se od prije godinu i pol nalazi u sustavu Žito grupe. Ovoj su manifestaciji već tradicionalno nazočili i predstavnici županijske i gradske vlasti, zamjenik župana Željko Kraljičak i Denis Ambruš, zamjenik gradonačelnika Osijeka.

Na ovogodišnjim Danima polja predstavljena su najnovija selekcijska dostignuća devet svjetskih poznatih sjemenskih kuća.

Kako je istakao Josip Bičvić, predsjednik Uprave Tvornice ulja Čepin, s ugovorenih 15.000 hektara pod pšenicom očekuju urod između 65.000 i 75.000 tona zrna koji planiraju u cjelosti otkupiti i preraditi te da su isto tako zainteresirani i za otkup svih preostalih količina suncokreta s hrvatskog tržišta.

Slično je navela i mr. sc. Gordana Šustić, voditeljica sirovinskog sektora, odnosno da je strateški interes industrije ulja samodostatna proizvodnja uljarica kontrolirane kvalitete i podrijetla.

- Cilj nam je proizvodnju uljarica zadržati u što većoj mjeri na ovom području i preraditi je u Tvornici ulja Čepin, odnosno dodatno oplemeniti u domaćim proizvodnim kapacitetima i od istih stvoriti dodanu vrijednost - kazala je Gordana Šustić.

Iako su okupljeni proizvođači suncokreta jučer očekivali da će čuti njegovu ovogodišnju otkupnu cijenu, to se nije dogodilo. Kako se neslužbeno moglo čuti s otkupnim cijenama čepinska će uljara izići za oko dva tjedna.

Nazočnima se obratio i Marko Pipunić, vlasnik Žita, istaknuvši kako im je cilj otkupiti i preraditi sav zasijani suncokret u regiji. - Otkupna cijena suncokreta bit će najbolja koja se može dati, sve što budu nudili drugi platit ćemo i mi, i to kao i do sada - uredno i na vrijeme - izjavio je Pipunić.

Zdenka RUPČIĆ

100

tisuća tona očekivani je ukupni ovogodišnji urod suncokreta

Možda ste propustili...

GOSTI CIJENE “LOKALNO ISKUSTVO”

Optimizam je NA ISTOKU!

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAGLO USPORAVANJE INFLACIJE

MMF podigao prognozu za svjetsko gospodarstvo

2

NA MOSTARSKOM SAJMU 42 TVRTKE IZ RH

Planiraju poboljšati izvoz na tržište BiH

3

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete