Regija
UMJESTO LJETOVANJA NA MORU, ODABRALI SVOJU ŠUMU

Baranjce budile ptice i divlje prasence, a uspavljivali čagljevi
Objavljeno 27. kolovoza, 2014.

Godišnji su odmor Tivadar Molnar – Lajoš i Ilonka Ružička (poljoprivrednik i odgojiteljica) pod nazivom Koleshat Expedicio (po nazivu te rudine), proveli u kolovozu poput Robinzona.

U netaknutoj prirodi Kopačkog rita uživali su deset dana, pokraj uzglavlja na posteljama prostrtim na šumskom tlu.

Oboje vole prirodu i suživot s njom, pecanje na starinski način, onako kako su to radili njihovi preci ribari. I to u svojoj šumi vrba i jasena na obali Stare Drave.

- Bilo je nezaboravno, šuma nam je tri stotine metara od sela, blizu, ali sasvim dovoljno udaljeno da imamo mir. Posjećivali su nas prijatelji i obitelj, bili su oduševljeni kao i mi. Budili smo se uz cvrkut ptica, a uspavljivalo nas je zavijanje čagljeva. Jeli smo što smo upecali i spravljali prema receptima predaka. Tako smo se častili fišem, šaranom u rašljama, štukom s češnjakom, munderos štukom, babuškom iz tanjurače, roštiljem i perkeltom od jelena za koji su nam recept odali lovci.

Ilonka i Tivadar imali su vremena i za duhovnu nadgradnju pa su tako pod lampama, u trenucima kad ih je muza znala dotaknuti, zapisali i koju rečenicu, a neke su odlučili podijeliti s javnosti: “Prirodu čuvaj, voli je i pazi, ne daj da je itko uništava i gazi. Prirodu čuvaj, u nju skupa rasti, u njenom ćeš vrtu kao ruža cvasti!”

Odmor u šumi zasigurno je bio sve samo ne pasivan i dosadan. Do šatora im je dolazilo redovito divlje prase s kojim su se znali zabaviti promatrajući kakve vragolije radi to stvorenje prije negoli se pretvori u objekt poželjan svakom lovcu, ali i “čudovište” od pola tone koje znade vrlo agresivno napadati one koji mu stanu na put u divljini. Da se malo maknu od zelenila, rado su odlazili na izlete čiklom ploveći koritom Stare Drave.

- Naša djeca, Žužana i Peter, ponosna su na naš odabir stila ljetovanja. Mislim da to znači da smo ih dobro odgajali - pohvalili su se Robinzoni, dodajući da su im oni bili najdraži gosti i najviše im nedostajali.

Darko PEJIĆ
TKALA BILJE!

Ilonkine ruke, iako je bila na godišnjem, bile su vrlo vrijedne jer je tkala biljke: šaš, divlja menta, kupina, baranjska lavanda, potočnica, divlji hren... - za uspomenu na ljeto.

Možda ste propustili...

PREDSTAVIO POSLJEDNJI ROMAN

Miro Gavran u Donjem Miholjcu

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

9. OBRTNIČKO-GOSPODARSKI SAJAM

Predstavit će i kovački zanat

Najčitanije iz rubrike