Kultura
OSMI VUKOVAR FILM FESTIVAL

30 filmova natječe se u tri kategorije
Objavljeno 27. kolovoza, 2014.
Filmove u konkurenciji pratit će žiri u kojem su Branka Šomen, Danijel Rafaelić i Milena Zupančič

U svom osmom izdanju preksinoć je na terasi Agencije za plovne putove na vukovarskom Otoku športova, pokraj Dunava, svečano otvoren Vukovar Film Festival – festival podunavskih zemalja.

Na pet lokacija, u Vukovaru, a odsad i u Vinkovcima i Županji, bit će do 30. kolovoza prikazan 81 film u 12 kategorija od kojih su tri natjecateljske – dugometražni film, kratki i dokumentarni film. Za nagrade konkurira 30 filmova.

Festival je otvorio pomoćnik ministrice kulture Berislav Šipuš, koji je uputio čestitke “onima koji su ovaj festival izmislili, promislili, domislili i osmislili i onima koji festival podržavaju jer je riječ o stvari koja je neprocjenjiva, dakle o kulturi, kulturi dijaloga, kulturi slušanja, gledanja, prepoznavanja i prihvaćanja drugog i drugačijeg”. Brojnu publiku pozdravio je i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, koji je iste večeri novinarima izjavio da “kako rastu festivalske godine tako se festival razvija i raste, a repertoar je sve bolji”. Istaknuo je pritom kako ovogodišnji festival traje duže, šest dana, a filmovi se prikazuju na pet lokacija u Vukovaru, ali i u Županji i Vinkovcima. “Ove smo godine siromašniji jer je festival bez šlepa na Dunavu, na kojem su se prijašnjih godina prikazivali filmovi, ali i bogatiji za novosagrađeni Cinestar”, rekao je Penava. Vukovarski gradonačelnik je i pozvao na daljnju i još veću podršku festivalu koji “šalje sasvim drugačiju sliku o Vukovaru od one koja se prikazuje u medijima”. S pozornice se publici obratio i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić. On je čestitao direktoru VFF-a Igoru Rakoniću jer je kroz protekle godine pokazao kako se na kulturnom planu razvija suradnja među podunavskim zemljama “što je put i za gospodarsku suradnju”.

Uz zahvalu svima koji su poduprli festival, direktor VFF-a Igor Rakonić istaknuo je da ovogodišnji festival ima i humanitarni karakter jer prihod od svih prodanih ulaznica otići će za obnovu prostorija Studija kreativnih ideja (SKIG) u poplavom pogođenoj Gunji.

Vukovarski festival preksinoć je otvoren projekcijom kratkometražnog igranog filma “Zajedno” redateljice i novinarke Jasne Nanut, a potom je premijerno prikazan njemački film “Križni put” redatelja Dietricha Bruggemanna, dobitnika Srebrnoga medvjeda za najbolji scenarij i Nagrade ekumenskog žirija na Berlinskom filmskom festivalu. “Sretna sam što je Vukovar Film Festival uzeo u obzir moj film koji je ipak nastao u produkciji Akademije dramske umjetnosti, dobar je osjećaj”, rekla je Jasna Nanut u izjavi novinarima, zadovoljna što je njezin film otvorio 8. VFF. U filmu se radi, kako je rekla, o supruzi čiji suprug jednog dana dolazi s posla i ode odmah pod tuš, što nije napravio nikada u sedam godina braka i ona posumnja da ju je prevario, te krene istraživati... Kazala je i da se s tim filmom našla s druge strane kamere jer je dosad uglavnom radila kao novinarka, a dosadašnjim pozitivnim reakcijama na film je zadovoljna. “Nakon novinarskog iskustva i iskustva na televiziji super mi je što sam ušla u novi svijet koji mi sada više odgovara i u kojem mogu iskoristiti do maksimuma sve svoje potencijale”, zaključila je Nanut dodavši kako se nada da će imati priliku snimiti i dugometražni film.

I njemački redatelj Dietrich Bruggemann pozdravio je preksinoć vukovarsku publiku na premijeri svog filma, a u izjavi novinarima naveo je da film govori o katoličkoj obitelji koja se strogo pridržava vjerskih pravila. Zadovoljan je što gostuje u Vukovaru i, kako je rekao, oduševljen je gradom u kojem je prije 20-ak godina bjesnio rat.

Vukovar Film Festival traje do 30. kolovoza, a sve filmove u službenoj konkurenciji pratit će žiri u kojem su filmska kritičarka Branka Šomen, filmski povjesničar Danijel Rafaelić i slovenska glumica Milena Zupančič. Organizatori 8. VFF-a su Discovery d.o.o., Grad Vukovar i Hrvatski dom Vukovar.

Sanja BUTIGAN
Dva glazbena dokumentarca

Kao svojevrstan početak treće sezone Koncertnog ciklusa grada Osijeka, nazvanog “Osječka muzejska glazbena srijeda”, organizirane su projekcije dvaju dokumentarnih filmova o klasičnoj glazbi u sklopu aktualnog Vukovar Film Festivala. Kako ističe Davor Bobić, inicijator i glavni organizator Osječke muzejske glazbene srijede, za sinoć (utorak) u CineStaru Vukovar bilo je zakazano prikazivanje filma “Veliki muzej” (The Great Museum). Večeras (srijeda), pak, u 19 sati na istoj lokaciji predviđena je projekcija dokumentarca “Priče o violončelu” (Cello Tales). Ulaz na obje projekcije je slobodan. (T.L.)

3

natjecateljske kategorije - dugometražni, kratki i dokumentarni film

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike