Osijek
U POJEDINIM PEDIJATRIJSKIM ORDINACIJAMA I PO 1500 DJECE

Iako bi trebali obiteljskom liječniku, dosta je osnovaca koji još uvijek idu pedijatru
Objavljeno 27. kolovoza, 2014.

Dvije se godine broj pedijatara u gradu Osijeku ne mijenja. Samo ih je sedam, a uzme li se u obzir da se u njihovim ambulantama liječe ne samo djeca do sedam godina, što je preporučljivo, nego i ona od 16, jasno je da imaju puno posla.

Naime, kako roditelji nisu obavezni ispisati dijete iz pedijatrijske i upisati ga u ambulantu obiteljske medicine, ima onih koji se, zbog navike ili činjenice da su zadovoljni radom pedijatra, jednostavno ogluše na to te i nakon upisa u osnovnu školu dijete ostavljaju kod odabranog liječnika pedijatra. Dakako, takva praksa stvara veliku gužvu u pedijatrijskim ambulantama, gdje je broj pacijenata veći od kvote.

- U svojoj ambulanti imam i dijete od 16 godina i još nekoliko starijih od sedam. Nemam ih puno, no kod mene je riječ o pacijentima sa specifičnim tegobama i roditelji se ne odlučuju za liječnika obiteljske medicine jer jednostavno imaju povjerenja. S tim se susreću i moji kolege pedijatri i zbog toga se događa da neke ambulante imaju i do 1500 pacijenata - objašnjava osječka pedijatrica, dr. Jadranka Petrović-Schneider, dodajući da godinama pedijatri sami skreću pozornost roditeljima na praksu prebacivanja zdravstvenog kartona liječniku obiteljske medicine.

Štoviše, prije dvije godine osječki je Dom zdravlja uputio i apel roditeljima, jer se dogodilo da je dnevno u pedijatrijskim ambulantama i po stotinu djece. Zakonske obaveze i dalje nema, nego je izbor roditelja gdje će i kada će svoje dijete upisati kod drugoga liječnika slobodan. Praksa je ipak da su to obiteljski liječnici kod kojih se liječi i djetetova obitelj, što potvrđuje i pedijatrica dr. Livija Ceher Ebner, kod koje je u posljednje vrijeme upisano puno novorođene djece. U slučaju njezine ordinacije, roditelji sedmogodišnjaka drže se preporuka pa uglavnom s upisom u prvi razred prebacuju dijete drugome liječniku i tako smanjuju gužve u pedijatrijskim ambulantama, gdje su zbog godišnjih odmora gužve trenutačno još veće. M. Mihelić

Najčitanije iz rubrike