Mozaik
ZAVRŠENO 19. NOVOGRADIŠKO GLAZBENO LJETO

"Nismo mladi, al' smo lipi"
Objavljeno 27. kolovoza, 2014.

Programi 19. Novogradiškog glazbenog ljeta završili su u nedjelju navečer folklornom manifestacijom "Nismo mladi, al' smo lipi" , izborom najljepše snaše, baje i najljepšeg para. Titulu najljepše snaše ponijela je Valentina Mučnjak iz Kloštar Ivanića, druga je Danijela Perošević iz Ladimirevaca, treće je mjesto pripalo Marijani Bunjevac iz Kloštar Ivanića, dok je četvrta Anđelka Šivo iz Pleternice. Sve tri baje koji su smogli hrabrosti izaći na pozornicu i nagrađeni su, no titula najljepšeg ipak je pripala Pavi Joziću iz Bebrine, drugi je Željko Bencetić iz Donje Zdenčine, a treći Mario Klarić iz Ozlja. Među 13 prijavljenih parova najljepšim su proglašeni Snježana Krapljan i Ivica Kozarić iz Sunje, drugo je mjesto pripalo Ireni Matković i Goranu Didoviću iz Brodskog Stupnika, treći su Ljubica Knežević i Đuro Hotovec iz Srednjeg Lipovca, a četvrti Marija i Neven Šimanović iz Donje Zdenčine. Nagrade su im uručili gradonačelnik Željko Bigović i zamjenica gradonačelnika Ljiljana Lukačević te direktorica Turističke zajednice Grada Nova Gradiška, Dinka Matijević. Pun gradski trg, uz kulturno-umjetnička društva iz Trnjana, Siča, Preloga, Sotina, Bukovlja i Vranovaca najbolji su dokaz da su posjetitelji i ove godine uživali u bogatstvu folklornog blaga. „Naš je grad ovih dana bio zaista Hrvatska u malom, a sva ova ljepota i mladost koja se okupila dokaz je da se ne trebamo bojati budućnosti”, istaknuo je gradonačelnik Željko Bigović. No prosudbeno povjerenstvo nije imalo nimalo lak zadatak izabrati najljepše. „Ove godine je bilo najteže izabrati zato što se područje predstavljanja proširilo na cijeli panonski areal, od Banovine, hrvatske Posavine, Moslavine, Zagorja, Slavonije. U svoj toj različitosti morali smo odabrati ljepotu, dotjeranost i predstavljanje ruha koje se nosilo, a riječ je o tradicijskom ruhu koje se generacijama prenosilo s koljena na koljeno“, istaknula je predsjednica Prosudbenog povjerenstva, ravnateljica Muzeja Moslavine, kustosica Slavica Moslavac.

Zadovoljstvo uspjehom manifestacije nije krio ni organizator, predsjednik Udruge čuvara pučke kulturne baštine "Tkanica" Milan Rosić. „Sretan sam što se konačno ostvarila moja zamisao da ova manifestacija preraste u veliku, jedinstvenu priredbu koja se proširila na cijelu kontinentalnu Hrvatsku. Odazvalo se jako puno natjecatelja, i žao mi je što nisu svi pobijedili jer su bili prekrasni i uložili su puno truda, ali je stručno povjerenstvo zaista ocijenilo najbolje među njima”, istaknuo je Rosić .

A Novogradiščani su prezadovoljni ne samo završnom priredbom nego i svim programima ovogodišnjeg glazbenog ljeta, brojnim koncertima ozbiljne, pop, rock-glazbe, folklora, izložbama slika i raznih rukotvorina, ponudom domaćih delicija - kulena i kvalitetnog vina. Uz sve besplatne programe, središnjim gradskim trgom odzvanjala je pjesma i oživljeni su običaji kako bi se sačuvala od zaborava Slavonija kakva je nekad bila .M.Radošević

Titulu najljepše snaše ponijela je Valentina Mučnjak iz Kloštar Ivanića

Možda ste propustili...

MANIFESTACIJA “DJECA SA SELA U KOLU SU VESELA” U VOĆINU

Održavanje dječje smotre najbolji je način da čuvamo svoju folklornu tradiciju

POPULARNA SARAJEVSKA GRUPA

Zabranjeno pušenje rasplesalo Osijek

LUKA VIDOVIĆ S PREDSTAVOM “U ČEMU JE TRIK?”

Stiže i u Donji Miholjac i Slatinu

Najčitanije iz rubrike