Objavljeno 27. kolovoza, 2014.
Supružnici Nada i Ivan Zubić iz Brodskog Stupnika uživaju, ali i zarade
BRODSKI STUPNIK- Da umirovljenički dani ne moraju protjecati sumorno u razmišljanju o bolestima, prebrojavanju dnevne terapije pilula uz neizbježne sapunice na TV-u i žaljenju na besparicu već da mogu biti ispunjeni zadovoljstvom i osjećajem korisnosti uz stvaranje novih vrijednosti, pa i zaradu, na lijep način pokazuju duboko u sedmom desetljeću supružnici Nada i Ivan Zubić iz Brodskog Stupnika. Oni su se prije osam godina upustili u ekološki uzgoj kupine i proizvodnju vina od tog nutritivno visokovrijednog i zdravog bobičastog voća. Nije tu riječ o nekakvom velikom biznisu. Počeli su, naime, u vrtu iza svoje kuće s nekoliko sadnica kako bi održali svoje imanje i spriječili da se zakorovi, prikratili si vrijeme, a onda su došli do dvjestotinjak grmova, s kojih danas uberu i do tisuću kilograma slasnih plodova i pretoče ih u zdravi napitak. “Spojili smo ugodno s korisnim”, kaže Ivan, agronom po struci, koji se za ugoj kvalitetne rane sorte kupine Thorn free odlučio u dogovoru sa suprugom jer je riječ o iznimnim plodovima, punim vitamina i minerala. Proizvode je, kažu, na površini koju sami mogu obraditi, sami proizvesti vino i sami prodati.
- To je ona mjera u kojoj se uživa. Doista smo sretni i zadovoljnui time što radimo - kažu zanimljivi sugovornici, koji su se pomučili kako bi sami otkrili recepturu pripremanja vina, jer 'ljudi su valjda ljubomorni i nerado pomažu' - zaključuju. Prema vlastitom nahođenju, isprobavali su vino dok nisu postigli aromu i okus koji je sada općeprihvaćen i tražen. A nije ni čudo, jer Zubići sve rade polako i sistematično, unoseći dobre vibracije u svoj kupinjak od samog početka.
Već na ulazu u dvorište njihova OPG-a, kuća okružena raznovrsnim cvijećem i ljekovitim, aromatičnim biljem unosi svojevrsni mir pa se svaki posjetitelj osjeća ugodno i opušteno. Nasmiješena domaćica, s 13-godišnjim unukom koji nosi djedovo ime i njegova je uzdanica za nastavak i daljnji razvoj posla, dočekuje posjetitelje i vodi do nevelike, živopisne prostorije uređene u etnostilu i ispunjene policama s bocama kupinovog vina, ali i drugim, Nadinom kreativnošću posebno oslikanim bocama, u kojima se za sada čuvaju probni primjerci ostalih voćnih vina (od crvenog ribiza i višnje - posebice dobrog diuretika) te razni voćni sokovi, pekmezi i džemovi, koje domaćica priprema za obitelj i prijatelje. Tu znatiželjnici prije kupnje mogu kušati pravo domaće kupinovo vino bez imalo konzervansa, uz domaće kekse od sjemenki, koje Nada besplatno ponudi iz poštovanja prema svojim kupcima.
- Ako su oni zadovoljni, sretni smo jer doista sve radimo sa srcem - kaže Nada. Zadovoljna je činjenicom što se ljudi vraćaju, dolaze po preporuci te što im se javljaju kupci i iz udaljenijih mjesta poput Velike Gorice, Varaždina (gdje se već mala pakiranja kupinovog vina uvode u kafiće), Rijeke, Opatije...
- Vino je bez primjesa, radi se po principu samotoka, bez prešanja, pušteno da samo fermentira, uz dodatak manje količine šećera i vinobrana - pojašnjavaju Zubići rezultat nastao iz ekološki uzgojene kupine, koji je pod kontrolom Hrvatskih šuma jer sve mora udovoljavati propisanim normama, što potvrđuje godišnja analiza uzorkovanja rađenog u Ministarstvu poljoprivrede.
Osim na kućnom pragu, svoj proizvod, kažu, nude na sajmovima, gdje se sreću s ljudima, razmjenjuju iskustva, što smatraju velikim bogatstvom, a nije naodmet ni financijska pomoć kućnom budžetu i malim mirovinama.
Marija RADOŠEVIĆ
Kupina jača imunitet
Nada Zubić bila je dugogodišnji alergičar i do prije osnivanja kupinjaka nije smjela u vrt, osobito u kolovozu, kada je vrijeme cvatnje ambrozije. A onda je od prvih kupina svakodnevno konzumirala svježe plodove sve do jeseni. Nakon nekoliko godina alergija je potpuno nestala pa na vlastitom primjeru zaključuje kako je plod kupine izvrstan za jačanje imuniteta.
Dobra godina za kupinjak
Kupina voli puno vode i, što se tiče uroda, ovo je izvanredna godina, no previše je oborina pa postoji mogućnost razvoja raznih bolesti poput sive plijesni, navodi Ivan. Dodaje kako se kupina prije branja, kada se počne crvenjeti, mora zaštititi nekoliko puta ekološkim sredstvima, poput koprive. Inače ne zahtijeva previše posla. Nakon rezidbe u jesen slijedi gnojidba, u proljeće samo okopavanje, a onda ništa do berbe, koja kreće početkom srpnja i traje dva mjeseca.