Regija
RH SAMA ODREDILA DA NE MORA PLAĆATI KOMUNALNU NAKNADU

Đakovo ide tužbom i ovrhom prema
državi jer zbog nje gubi milijune
Objavljeno 27. kolovoza, 2014.
Zbog te odluke proljetos je gradonačelnik Slunja (nezavisni) podnio ostavku

ĐAKOVO - Zakon o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu RH, što je na snagu stupio u srpnju 2013., a kojim je država odredila da više ne plaća komunalnu naknadu za nekretnine u svome vlasništvu, unio je pomutnju u blagajne lokalne i regionalne samouprave koje time gube značajna sredstva. Sada u tom smjeru ide, ističu, i mini porezna reforma kroz povećanje neoporezivog dijela plaće kroz porez na dohodak što unosi dodatni “propuh” u lokalne blagajne. Zbog te odluke proljetos je gradonačelnik Slunja (nezavisni) podnio ostavku jer je taj grad na ime komunalne naknade za tamošnji Vojni poligon od države, MORH-a u svoj proračun ubirao godišnje 4,5 milijuna kuna. Gradonačelnik Đakova Zoran Vinković (HDSSB) tvrdi da na ime uskrate plaćanja komunalne naknade od strane države i najavljene porezne reforme Grad gubi oko 10 milijuna kuna, što je četvrtina realnog gradskog proračuna!

– Kukuriku Vlada je jednostranom zakonskom odredbom, a koja je protuustavna jer udara u temelje lokalne samouprave, ukinula obvezu da država plaća komunalnu naknadu za objekte i druge prostore u svome vlasništvu. U skladu s tim, Grad samo na ime zgrade Mimoze, površine 8300 kvadrata, godišnje gubi oko 400.000 kuna na ime komunalne naknade od države. Na području grada na stotine je tisuća državnih kvadrata pa je lako zaključiti koliki novac gubi Grad. Mimoza je jedna od najvećih nekretnina u vlasništvu države, a tu su i vojni kompleks Gaj, vojarna Dračice, Općinski sud i brojni drugi prostori u vlasništvu RH. Državno vlasništvo su i javna poduzeća, znači čitav sustav se na taj način ruši. Jednostavno, ako komunalnu naknadu plaćaju građani i tvrtke, tada treba i država, i ne može sama sebe osloboditi te obveze. Po toj logici, gradovi, općine, županije trebali bi sami sebe osloboditi plaćanja PDV-a i drugih poreza - kaže Vinković.

Ocjenjuje da je Grad do sada na ime naknade izgubio 3-4 milijuna kuna, a najavljenom mini poreznom reformom, još pet milijuna.

– Sredstva od naplate komunalne naknade od države išla su u održavanje poput javne rasvjete i slično. Ta sredstva ne mogu ići u trošenje za investicije - dodaje Vinković. Stoga najavljuje ustavnu tužbu i slanje ovrhe od strane Grada na račun države.

– Iznos, koliko je Grad izgubio na osnovi jednostrane, protuustavne odluke da država ne plaća komunalnu naknadu za svoje nekretnine Gradu, bit će jasno preciziran, plus zatezne kamate, a kako bi Grad zaštitio svoje interese, ali i interese drugih lokalnih samouprava - najavljuje Vinković. Na upit može li to biti kolektivna inicijativa i ostalih, kaže da to ovisi koji grado/načelnik (ne) pripada strankama Kukuriku koalicije.

– No, najnoviju mini poreznu reformu ne podržavaju čak ni neki gradonačelnici iz redova aktualne vlasti poput riječkog Obersnela (SDP). Jer to nije reforma nego uništavanje lokalne/regionalne samouprave. Splitski gradonačelnik Baldasar javno poručuje da podržava povećanje neoporezivog dijela plaće, ja sam čak za to da se ukine porez na dohodak, ali sam i za raspodjelu svih drugih poreza, uključujući i PDV jer priča o tome kako će se ta sredstva namiriti iz EU fondova je potpuna bedastoća jer oni nisu za izmirivanje poreznih prihoda JLS - kaže Vinković. Ponovno podcrtava potrebu stvarne fiskalne decentralizacije.

– Ovako, u Vladi očigledno ne shvaćaju nelogičnosti na terenu, umjetnom podjelom RH na dvije statističke regije ispada da je grad Đakovo jednako razvijen kao i grad Zagreb - ističe Vinković.

Suzana ŽUPAN
NEKI VEĆ IŠLI S OVRHAMA

Kada je riječ o prisilnoj naplati, ovrsi na ime uskrate plaćanja komunalne naknade za državne, u ovom slučaju za vojne objekte, spominju se primjeri gradova Slunj i Ploče koje su prisilno ovršile račun MORH-a. MORH je potom zatražio mišljenje Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja koje je svojim očitovanjem dalo za pravo MORH-u, a pozivaju se i na upravno-sudsku praksu Visokog upravnog suda. Nakon toga MORH je najavio pokretanje postupka kojim bi trebali vratiti ovršena sredstva od gradova Ploče i Slunja. U sličnoj je situaciji i Zemunik na čijem su području također vojni prostori. I Zemuničani su se u srpnju pozivali na slanje ovrhe prema MORH-u jer na ime neplaćanja komunalne naknade od strane države gube znatna sredstva u proračunu.

Sredstva

od naplate komunalne naknade od države išla su u održavanje poput javne rasvjete i slično

10

milijuna kuna izgubit će Đakovo zbog najavljene porezne reforma

Možda ste propustili...

POTPORA OSOBAMA S AUTIZMOM

Predstava Aut Male scene iz Zagreba

U BELOMANASTIRSKOJ OŠ DR. FRANJE TUĐMANA ODRŽAN PROLJETNI SAJAM

Novac prikupljan u humanitarne svrhe

Najčitanije iz rubrike