Osijek
DESETO IZDANJE ZEMLJE BEZ GRANICA

Više od tisuću djece i mladih
oživljava slogan Zemlja diše
Objavljeno 25. kolovoza, 2014.

Vezani članci

JUBILARNO IZDANJE OBITELJSKE MANIFESTACIJE

Zemlja bez granica: Najveći obiteljski festival u Hrvatskoj

Atraktivnim plesom te otvorenim radionicama za mlade, kod zdenca na osječkoj promenadi predvečer je počelo deseto izdanje popularne obiteljske manifestacije Zemlja bez granica, u organizaciji Udruge za rad s djecom i mladima Breza.

Slogan ove jubilarne Zemlje bez granica je Zemlja diše, a u njoj sudjeluje više od tisuću djece i mladih te više od stotinu volontera. I ovaj put pripremljen je velik broj radionica, više od 30, čiji će rezultat (pjesme, ples, koncerti, igraonice, performansi, izložbe, predstave, priče, kuhanje i još mnogo toga), posjetitelji moći vidjeti u subotu (30. kolovoza), nakon 18 sati, na otvorenju Bezgranične zemlje u Drvengradu. Upravo će se u tom ambijentu održavati većina programa cijeli ovaj tjedan, no kao i do sada, Zemlja bez granica bit će na brojnim lokacijama u Tvrđi, a ovaj put i Gornjem i Donjem gradu.

A što smo vidjeli na otvorenju objasnila nam je Mirna Šmit, aktivistica Udruge Breza i voditeljica Otvorene radionice za mlade: “To je multimedijalno događanje u kojemu sudjeluju mladi u dobi od 15 do 24 godine, s ciljem prikupljanja ideja za održivi razvoj našeg planeta. Sve ideje poslužit će za stvaranje neformalnih grupa ili mreža mladih, kao i web platforme kojoj će se pridružiti mladi iz Italije, Poljske i Njemačke. Ova radionica dio je projektnih aktivnosti međunarodnoga projekta Mogući svijet, koji je financiran sredstvima Europske unije”.

Prije radionica, na samom početku ovogodišnje Zemlje bez granica, nastupile su članice Plesnog kluba Broadway i to s plesnom izvedbom “Piratice dolaze”. Kraj programa bio je u znaku Mr. Balloon, gostiju iz Novog Sada, koji su izveli koncert cirkus-elektrojazz-glazbe. Dvojica glazbenika, Nenad Kojić i Goran Beronja, muzicirali su na gotovo 15 različitih instrumenata i to pomoću posebno patentiranog hibridnog instrumenta Nestofona. Kompozicije tog neobičnog sastava pratile su priče u tekstualnoj ili narativnoj formi, a zadatak im je bio na glazbeni način približiti i prepričati svakodnevnicu.

Vesna LATINOVIĆ
EKOSTREET KAZALIŠTE

Jedan od atraktivnih programa bit će nastup Adriana Schvarzsteina, poznatog uličnog performera iz Španjolske. Za sebe kaže da je klaun, glumac, cirkusant, ali ponajprije showman. Nakon studija na Commedia Dell' Arte u Italiji nastupa diljem Europe i surađuje s mnogim performerima, kazališnim grupama, cirkusima. Nakon mnogo godina djelovanja u renomiranom Circus Ronaldo iz Belgije, osniva CircusKlezmer, a njegov prvi samostalni nastup zove se The Greenman. Osječani će ga vidjeti u srijedu, u 21 sat, kod Picassa.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike