Novosti
NIJE POZNAT TOČAN BROJ OBOLJELIH OD ALS-A

Neizlječiva neurološka bolest
sve češće pogađa i Slavonce
Objavljeno 26. kolovoza, 2014.

Kad su prije nekoliko dana mediji intenzivno počeli pratiti izazivače tzv. Ice Bucking Challengea - Ledenog izazova, a u svrhu proširenja svijesti o rijetkoj neurološkoj bolesti – amiotrofičnoj lateralnoj sklerozi (ALS), malo tko je pomislio da se osječki liječnici sve češće susreću s oboljelima. Da se u Klinički odjel za neuromuskularne bolesti javlja sve više pacijenata, potvrđuje pročelnica dr. med. Sanja Mišević.

- Broj onih koji nam se javljaju u porastu je i ovih godina ima dosta novootkrivenih, no koliko ih je službeno, ne mogu vam reći jer statistike zapravo nema. Mogu vam reći da su prognoze loše, a kako se otkriva tek kad neurolog pregledom isključi druge bolesti naravno da nam nije svejedno - kaže dr. Mišević, pojašnjavajući da se ALS manifestira smetnjama govora, gutanja, slabošću mišića, gubitkom mišićne i tjelesne mase te općom slabošću. Bolest ima fatalan ishod, a prevencije, pojašnjava dr. Mišević, nema. Kad je u pitanju liječenje ono je također diskutabilno, no bolest nije nasljedna.

- Nepoznat je razlog pojavnosti ove bolesti pa ne možemo reći što bismo preventirali. Činjenica je da pogađa ljude uglavnom starije dobi, od 50 godina naviše i izlječenja nema, nego lijekovima možemo samo produžiti životni vijek, s čime ne možemo biti zadovoljni - naglasila je dr. Mišević. Kako liječnici nemaju obvezu prijavljivanja oboljelih Hrvatskom Zavodu za javno zdravstvo, statistiku broja oboljelih kako u Osijeku, tako i u Hrvatskoj, nemoguće je napraviti. Jedini broj obznanila je Slavica Horvat iz Zagreba, majka 18-godišnjeg Kristijana oboljelog od ALS-a, kojoj se javilo 25 oboljelih, među kojima i troje iz Vinkovaca. Njezina Udruga "Neuron" počela je s radom u ponedjeljak, 25. kolovoza, a cilj joj je, kako nam je u telefonskom razgovoru rekla, pomoći svim oboljelima u Hrvatskoj na način kako su liječnici u Kini pomogli njezinu sinu da iz invalidskih kolica stane na svoje noge.

- Mog Kristijana hrvatski su liječnici otpisali i poduzela sam sve da ga spasim. Prikupljeno je potrebnih 28.000 eura i nakon liječenja i transplantacije matičnih stanica on danas osjeća snagu u nogama, a počeli su mu se ocrtavati i mišići natkoljenice. Priželjkujem da će hrvatsko zdravstvo shvati o kojoj se strahoti radi - poručila je Slavica Horvat. M.Mihelić

POMOZITE I VI

Udruga "Neuron" iz Zagreba otvorila je račun za prikupljanje novca za liječenje oboljelih. I vi možete pomoći uplatom na kunski račun IBAN HR02 23300031553355921 HRK, odnosno na devizni IBAN HR 8023300031553355778 EUR

Možda ste propustili...

HUMANITARNA ORGANIZACIJA MARIJINI OBROCI HRVATSKA

Kampanja “Majci za ljubav”

“PROBLEM S OSOBNIM ISKAZNICAMA JE U DOMENI MINISTARSTAVA”

Izbori prošli regularno, ponavljaju se samo na dva biračka mjesta