Osijek
ŠTO SVE TREBA KUPITI ZA ŠKOLU

Minimalno 2500 kuna za opremanje srednjoškolca
Objavljeno 26. kolovoza, 2014.
Osim oko 2000 kuna za udžbenike, preostaju i izdvajanja za bilježnice i školski pribor O odjeći i obući da se i ne govori

Vezani članci

U OSJEČKE KNJIŽARE STIGLE NOVE ŠKOLSKE KNJIGE

Knjižari nude popuste na pribor i lanjske udžbenike

Još je nešto manje od dva tjedna ostalo do početka nove školske godine 2014./2015., koja kreće 8. rujna. Do tada roditelji planiraju što sve svojoj djeci trebaju kupiti za školu i računaju koliko novca iz kućnog proračuna mogu potrošiti na opremanje svojih školaraca.

Zahvaljujući Gradu Osijeku, svi učenici osnovne škole dobit će besplatne udžbenike, pa će njihovi roditelji uštedjeti između 570 i 1250 kuna jer se u tom rasponu kreću cijene kompleta udžbenika za osnovnu školu.

Najveći trošak imat će roditelji srednjoškolaca. Istražili smo koliko će on iznositi.

- Minimalno će mi trebati 2500 kuna da opremim jedno dijete za školu. Imam dva srednjoškolca, pa će ukupni trošak dosezati 5000 kuna - kaže nam majka Jasna.

Ističe da će najviše novca potrošiti za kupnju udžbenika. Naime, cijene kompleta za srednjoškolce zavise od toga koje su udžbenike profesori odabrali, a kreću se od 1700 do 2000 kuna. Premda je planirala sinu koji kreće u prvi razred srednje škole kupiti novu torbu i pernicu, to ove godine, zbog velikih troškova za knjige, neće moći. No, morat će kupiti bilježnice, i to minimalno 15 komada za svako dijete, kao i olovke.

- Sretna sam što više nisu osnovci pa ne moram kupovati različite boje za likovnu kulturu i papuče koje su bile obvezne u osnovnoj školi - dodaje naša sugovornica.

No, morat će obojici sinova kupiti nove tenisice za tjelesni, jer su im se stare raspale. “Bili smo u jednoj prodavaonici sportske opreme, a prodavačica mi je rekla da će mi dati dvoje tenisica s popustom za 900 kuna. Mislim da ćemo se ipak zadovoljiti s onima od 300 kuna”, kaže majka Jasna, koja se nada da neće morati kupovati i posebnu odjeću za tjelesni.

U troškove za svoje školarce naša sugovornica nije uračunala kupnju odjeće i obuće, a trebat će svakome bar jedne traperice, dvije majice, cipele i jakne za zimu.

Vesna LATINOVIĆ
DODATNI TROŠKOVI ZA PUTNIKE

S obzirom na to da su njezina djeca učenici putnici, naša će sugovornica Jasna morati izdvojiti još i 660 kuna za prijevoz (330 kuna za jedno dijete). Zahvalna je što roditelji plaćaju samo dio ekonomske cijene karte za autobus, odnosno vlak, jer da plaćaju punu cijenu, kaže, njezina djeca ne bi mogla ići u školu. Stoga su ju zabrinule najave da će država ukinuti tu subvenciju. No, Vlada je demantirala takve napise u medijima, pa se naša sugovornica nada da do neželjenih promjena uistinu neće doći.

Možda ste propustili...

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

NA DAN PARLAMENTARNIH IZBORA

Trgovine koje rade 17. travnja

Najčitanije iz rubrike