Svijet
NE STIŠAVA SE NASILJE NA ISTOKU UKRAJINE

Novi sukobi u Ukrajini, Rusija šalje novi konvoj
Objavljeno 26. kolovoza, 2014.
Ukrajinski graničari sukobili su se s proruskim konvojem tenkova

Ne smiruje se stanje u Ukrajini. Nakon što su najmanje tri civila izgubila život u bombardiranju Donjecka, u kojem su granate pale na gradsku bolnicu i stadion Šahtara, u ponedjeljak je došlo do sukoba između ukrajinskih graničnih postrojbi i proruskog konvoja od nekoliko desetaka oklopnih vozila i tenkova. Oni su na istočni ukrajinski teritorij ušli iz Rusije kod Azovskog mora.

Sukob se zbio kod ukrajinskog grada Novoazovska, i u obostranoj izmjeni vatre konvoj je zaustavljen. I jedna i druga strana potvrdile su pucnjavu, ali nije poznato koliki je broj žrtava. Ukrajinska vojska tvrdi da je cilj oklopnog konvoja bio ukrajinski industrijski grad Marijupolj. U međuvremenu nastavljen je sukob i u Donjecku.

Iz samoproglašene “Narodne Republike Donjeck” objavili su informaciju kako je njihova lokalna policija ubila dvije žene snajperistice koje su bile na krovu tamošnjeg trgovačkog centra, dok je treća uspjela pobjeći. Objavljeno je i kako je uhićena grupa koja je po Donjecku na krovovima zgrada instalirala lokatore kako bi omogućila radiovezu.

Intenzivne borbe, uključujući i artiljerijsku vatru, vodile su se i u blizini zračne luke u Donjecku, koja je pod nadzorom ukrajinskih snaga. Borbe južno od grada paralizirale su i redoviti autobusni prigradski promet, uključujući i međunarodne polaske koji su u ponedjeljak bili otkazani.

U međuvremenu ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov najavio je kako će idućih dana Rusija poslati novi konvoj pomoći na istok Ukrajine. Lavrov je rekao da je humanitarna situacija na istoku Ukrajine sve gora, a ukrajinske vlasti nisu odobrile puštanje prvog konvoja jer sumnjaju da se u kamionima prevozi naoružanje za proruske pobunjenike u tom dijelu Ukrajine. Rusija, pak, tvrdi da dopremaju generatore, hranu i vodu za stanovništvo. Lavrov je ujedno izrazio nadu da će se na današnjem sastanku u Minsku razgovarati o humanitarnoj situaciji u Ukrajini i da će se sve strane složiti da postoji potreba da se pruži pomoć civilima koji žive tamo.M.Bugarić/Mediaservis

Sergej Lavrov

ruski ministar vanjskih poslova

Rusija će poslati novi konvoj pomoći na istok Ukrajine

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana