Crna kronika
NESREĆA NA RADU

Djelatnika Šumarije Velika stablo udarilo u vrat i na mjestu usmrtilo
Objavljeno 26. kolovoza, 2014.
Iako je imao zaštitnu opremu na sebi, udarac je bio koban

POŽEGA/KAMENSKA - Pedesettrogodišnji N. P. iz Češljakovaca, radnik Šumarije Velika, smrtno je stradao pri rušenju stabala. Nesreća na radu zbila se u petak oko 8 sati u blizini mjesta Leštat, u šumskom predjelu zvanom Brezova voda.

Prema neslužbenim informacijama, jedno od stabala se pri rušenju zaustavilo na jelovom stablu. Nesretni radnik prošao je ispod njega da bi odrezao grane drugih stabala i pripremio ih za rušenje. U jednom trenutku naslonjeno drvo palo je na njega i snažno ga udarilo u vrat. Iako je imao svu zaštitnu opremu na sebi, udarac je bio toliko jak da ga je na mjestu usmrtio. Nesretnog radnika u šumi je navodno pronašao traktorist.

Prema izvješću Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu (HZZZSR), u Hrvatskoj je lani na radu nastradalo 13.796 ljudi. Najveći broj nesreća na radu dogodio se na području Grada Zagreba, na drugom mjestu je Primorsko-goranska županija, potom Splitsko-dalmatinska, dok je Osječko-baranjska županija na četvrtom mjestu. Po dobnoj strukturi, najviše stradavaju radnici u dobi od 31 do 40 godina, a potom od 41 do 50 godina. Nešto manje se ozljeđuju radnici u dobi od 18 do 30 godina te starija grupa, od 51 do 60 godina, što se može povezati i s udjelom tih grupa radnika u ukupnoj radnoj populaciji. S obzirom na broj ozlijeđenih radnika na putu do radnog mjesta, najviše se ozljeđuju radnici starosti od 51 do 60 godina.

Od ukupnog broja ozljeda na radu, njih 11.252 (81,56 posto) dogodilo se na mjestu rada, a 2544 (18,44 posto) na putu do radnog mjesta ili u povratku s njega.

Sandra LACIĆ
NAJVIŠE OZLIJEĐENIH U OBRTU

Iz izvješća HZZZSR-a vidljivo je da je najviše ozlijeđenih radnika bilo iz zanimanja u obrtu i pojedinačnoj proizvodnji, slijede uslužna i trgovačka zanimanja te jednostavna zanimanja. U zanimanjima u obrtu i pojedinačnoj proizvodnji najčešće se ozljeđuju tokari, kovinotokari, strojarski mehaničari i srodna zanimanja. Od jednostavnih zanimanja najugroženiji su čistači ulica i srodna zanimanja. Vozači i strojovođe prijevoznih sredstava i pokretnih strojeva su se također ozljeđivali u velikom broju u odnosu na druga zanimanja.

13.796

osoba nastradalo je u Hrvatskoj u nesrećama na radu prošle godine

Možda ste propustili...

POŽAR U KOZJAČKOJ ULICI U OSIJEKU

Uništene tri prostorije kuće, ozlijeđenih nema

NA CESTI ZATEČENO VIŠE PIJANIH VOZAČA

S 2,17 promila zabio se u stup

Najčitanije iz rubrike