Regija
SHIP ACTIVELY

Mladi Brođani i Finci u zajedničkom projektu
Objavljeno 26. kolovoza, 2014.

SLAVONSKI BROD - U sklopu projekta Ship Actively, brodska udruga Academico projektni je partner s Vantaan Kaupunki, centrom mladih iz finskog Vantaa, čijih deset predstavnika (osam mladih i dva voditelja) ugošćuju u projektu s osam mladih iz Slavonskog Broda. Cilj je edukacije osnaživanje mladih i njihove uloge u društvu putem informiranja i edukacije o Erasmus+ programu, Youthpass certifikatima i NO HATE speech projektu Europske komisije. Dopredsjednik udruge Academica i kooridinator projekta, Igor Nikičić, pojašnjava kako je projekt vrijedan nešto više od šest tisuća eura financiran sredstvima EU, što uključuje putovanje te smještaj i hranu za Fince, koji su do sada bili nositelji projekta. Vantaa je satelitski grad (jedna od 40 podružnica Centra mladih) u Helsinkiju, koji ima gotovo fascinantnu strukturu potpore mladima u svim segmentima.

- Došli su vidjeti kako kod nas napreduje Centar mladih, podijeliti savjete, predložiti aktivnosti i pokušati aktivirati mlade da što više sudjeluju u sličnim internacionalnim programima - kaže predstavnica Academica Olja Ulični, koja je u Finskoj boravila tri tjedna pobliže upoznavši strukturu funkcioniranja sustava.

- Proveli su me kroz osnovne i srednje škole, i to je nešto čemu mi samo možemo težiti - od pristupa obrazovanju, do usluga prehrane, čuvanja djece, pisanja zadaće i raznih sadržaja koje nude u okviru škole, od košarke, nogometa, saune, studija za snimanje glazbe, instrumenata, tečaja kuhanja... - ne krije oduševljernje Olja. Mladi Finci, kako doznajemo od njihove voditeljice Eline Makkela, imaju savjetnika za mlade u svakom segmentu, u slučaju potrebe pronalaženja posla, problema u obitelji, socijalnih problema, financijskih, ovisničkih problema... Mladi su zajedno u Slavonskom Brodu brzo našli zajednički jezik, upoznat će se s našom tradicijom, kuhinjom, imat će vožnju biciklima, planinarenje i učit će tehnike prve pomoći, a sve završava u petak navečer tulumom na Poloju.

Riječ je o nastavku projekta Aktivno Mladi 3.0 koji Academico provodi treću godinu zaredom u suradnji s uredom za društvene djelatnosti Grada, a sve sudionike je jučer u gradskoj upravi primio dogradonačelnik Hrvoje Andrić.M.Radošević

Možda ste propustili...

JOŠ JEDNA ŽELJA MJEŠTANA VALPOVŠTINE POSTALA JE REALNOST

Novi most preko Vučice i novo raskrižje

OPĆINA: OBAVIJEST, OPOMENA PA KAZNA

Za zapuštene okućnice kazne od 300 do 1300 €

NA OBRONCIMA FRUŠKE GORE

Idući vikend drugi Ilok Walk & Wine

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana