Regija
NAJAVLJENI RADOVI U GRADSKOM PARKU

Georadarska istraživanja vinkovačkog parka
Objavljeno 26. kolovoza, 2014.

VINKOVCI - Park na Trgu bana Josipa Šokčevića, središnjem vinkovačkom trgu, nastao je krajem 18. stoljeća, kada dotadašnji vojnograničarski ''Paradierplatz'' dobiva obilježja francuskog baroknog perivoja. Tijekom vremena ovaj je prostor doživio promjene od kojih je posljednja bila 1987. godine, kada je obavljena rekonstrukcija parka s proširenjem pješačkih staza, redukcijom male dijagonale i staza oko fontane, rekonstrukcijom dotadašnjeg spomenika palim borcima iz II. svjetskog rata u memorijalni zvjezdasti plato sa spomenikom. Park je 1999. godine Skupština Vukovarsko-srijemske županije zaštitila Odlukom o proglašenju spomenika parkovne strukture, a površine je 8320 kvadratnih metara.

Kako je utvrđeno zdravstveno stanje pojedinih stabala, potrebno je uklanjanje određenog broja suhih, bolesnih i oštećenih stabala u fazama, Grad Vinkovci kreće u obnovu parka na Trgu bana Josipa Šokčevića, no prije obnove potrebno je odraditi georadarska istraživanja.

- U srijedu kreću georadarska istraživanja parka čiji je smisao utvrditi što od rimske povijesti ima pod zemljom u našem parku, s obzirom na to da smo u strateškom uređenju grada predvidjeli rekonstrukciju parka. Prvi preduvjeti da se obavlja rekonstrukcija su arheološka istraživanja, kako ne bi radili probna iskapanja, napravit ćemo georadarska istraživanja - istaknuo je gradonačelnik Mladen Karlić.

Georadarska istraživanja u parku izvodit će tvrtka Gearh iz Maribora s dugogodišnjim iskustvom i stručnim arheološkim referencama

- Na početku bih zahvalio Gradu Vinkovcima jer su odabrali nas za georadarska istraživanja. Gradske sredine su poznate kao kompleksne sredine u svakom pogledu, pa tako i u pitanju arheologije. U ovakvim sredinama ne utječe na georadarska snimanja samo suvremena infrastruktura nego i bogata povijest koju imamo u Vinkovcima. To se svrstava u struku kao što je urbana arheologija koja je danas aktualna u svijetu. Urbana arheologija traži iznimna planiranja arheoloških radova, a to se nigdje ne odvija bez geofizike, zbog toga jer geofizičkim metodama s današnjih površina bez iskopavanja dobivamo neka saznanja o arheološkim ostacima ispod površina. U srijedu krećemo s istraživanjima te očekujemo rezultate - istaknuo je Branko Mušić, direktor tvrtke Gearh.

Grad Vinkovci izradio je Povijesnu studiju i Studiju obnove s idejnim projektom obnove parka na glavnom gradskom trgu, što je polazište za sve zahvate u prostoru tog zaštićenog spomenika parkovne kulture.Vinkovački park ima 109 stabala, od čega su 64 kestena, 18 breza, 15 javora, devet lipa te po jedna platana, crvenolisna šljiva i japanska sofora.M.Kokaj

NEMA STRAHA OD ZRAČENJA

Rekonstrukcija parka obuhvaća očuvanje utvrđenih vrijednosti, odnosno povijesne matrice šetnice, te pravocrtne drvoredne sadnje koja naglašava rubove i smjerove šetnica, uklanjanje postojećih parkovnih sadržaja koja se ni stilski ni funkcionalno ne uklapaju u parkovne prostore, uklanjanje bolesnih i oštećenih stabala, sanacija platane pokraj Muzeja, uklanjanje stabala sađenih preblizu objektima, ovalno proširenje pješačke površine ispred crkve, ugrađivanjem novih klupa, nova sadnja usklađuje se sa zaštićenim drvećem. Građani se ne moraju bojati zračenja jer zračenje preko georadara je jedan posto zračenja mobitela.

Možda ste propustili...

PRIGODOM OBILJEŽAVANJA DANA OPĆINE BIZOVAC

U OŠ radionica “Igranje poezije”

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

Najčitanije iz rubrike