Autoglas
RAZGOVOR: JOZEF KABAN, GLAVNI DIZAJNER ŠKODE

Nova Škoda Fabia, emotivna i praktična
Objavljeno 26. kolovoza, 2014.
Fabia je bila i ostat će i više no vjerna svojim osnovnim vrlinama te će postati prostrana, praktična, štedljiva i inteligentna

Jozef Kaban, glavni dizajner Škode, progovorio je o oblikovanju i funkciji nove Fabije. Prema njegovim riječima, sa studijom dizajna “ŠKODA VisionC” pokazuje se kako Škoda uspijeva spojiti visoku funkcionalnost s ekspresivnijim, oštrijim i emotivnijim dizajnom. On postaje naglašeniji u sportskom smislu.

Zašto više emocija?

- Zahtjevi prema automobilskoj marki i njezinu dizajnu s vremenom se razvijaju. Zahvaljujući visokoj funkcionalnosti i natprosječnoj ponudi prostora, Škoda je zadnjih godina uspjela izgraditi ime. Osjećamo da je došlo pravo vrijeme za još snažnije povezivanje funkcionalnosti naših automobila s izražajnim, emotivnim dizajnom. Možemo reći da se donekle vraćamo našim korijenima. Škoda je u prošlosti proizvodila izuzetno emotivne automobile orijentirane prema dizajnu, poput legendarnog Popular Monte Carlo iz 30-ih godina. Ovaj zahtjev želimo i danas ispuniti.

Štedljivija 17 posto

Idu li veće emocije na teret praktičnih vrijednosti nove Fabije?

- Ne, naprotiv. Fabia je bila i ostat će i više no vjerna svojim osnovnim vrlinama te će postati prostrana, praktična, štedljiva i inteligentna. Unatoč dinamičnijem dizajnu, poboljšali smo ponudu prostora na važnim područjima. Prtljažnik je porastao i postao najveći utovarni prostor u segmentu, dok je putnički prostor postao širi i duži. Ovo malo vozilo je k tome štedljivije za čak 17 posto.

Što je s dizajnerskog gledišta posebno na novoj Fabiji?

- Prilikom razvoja treće generacije Fabije više pažnje smo poklonili sportskim karakteristikama te smo automobil dizajnirali općenito 'energičnije'. Rezultat je novo, svježe i moderno malo vozilo, koje u svom segmentu postavlja nova mjerila.

Kojim dizajnerskim elementima ste to postigli?

- Najprije smo još više 'zategnuli' proporcije vozila. Nova Fabia je niža i šira nego do sada te tako jako dobro naliježe na cesti. Tu su i oštri rubovi, jasne linije i kristalni elementi. Na taj način postižemo veće kontraste i vrlo izraženu igru svjetla i sjene. Sve to automobilu pruža samouvjeren vlastiti karakter.

Ponosni na češke korijene

Automobil djeluje znatno samouvjerenije nego do sada. Jesu li razlog tome samo nove proporcije?

- Ne samo to. U prednjem dijelu vozila smo primjerice elemente rešetke i glavnih svjetala dizajnirali vizualno jače od grafičke cjeline. Time se naglašava širina vozila, jednako kao i poklopac motora snažnih obrisa s dva karakterna žlijeba na bočnim stranama. Efekt pojačavaju široka prednja glavna svjetla oštrih linija te svjetla za maglu naglašene širine.

Koje značenje imaju kristalni elementi?

- Škoda je ponosna na svoje češke korijene. Oštre linije, profilirani obrisi i fino brušena glavna svjetla nove Fabije aludiraju na češko staklarsko umijeće te oduševljavaju maksimalnom preciznošću i najkvalitetnijom izvedbom. Posebno svijetlu točku predstavljaju stražnja svjetla.

Priredio: Milan BUGARIĆ
Osobna nota Fabije

Sve više kupaca želi svom automobilu dati osobnu notu. Prema Kabaňovim riječima, nova Fabia može se individualizirati više no ikada. Na raspolaganju će biti 15 vanjskih boja i poseban koncept boja s mogućnošću individualnog odabira boje krova te boja za naplatke i vanjska zrcala. Nude se tri linije opreme te brojne varijante za oblikovanje unutrašnjosti vozila.

Nova Fabia je niža i šira nego do sada, te tako jako dobro naliježe na cesti

Možda ste propustili...

ELEKTRIČNA VOZILA S DALEKOG ISTOKA

Kineski je izvoz pokrenuo val potražnje za brodovima

OPENING OF THE SEASON

Nabrijani auti u Crikvenici

NAJPOZNATIJI HIBRID DOBIO VELIKO PRIZNANJE

Prius ima, iznutra i izvana, najbolji dizajn na svijetu