Regija
III. MEĐUNARODNI TREKING I UTRKA BRDSKIM BICIKLIMA

Surduk trek: Nitko se nije izgubio,
a svi su vidjeli ljepote Baranje
Objavljeno 25. kolovoza, 2014.

Članovi Orijentacijskog kluba Sova iz Šećerane organizirali su u subotu III. međunarodni treking i utrku brdskim biciklima, pod nazivom Surduk trek Baranja.

Za razliku od prva dva, start trećeg baranjskog Surduk treka bio je u karanačkom izletištu Tri mudraca, a cilj na SRC Bazeni u Kneževim Vinogradima. Pozivu organizatora odazvalo se 80-ak natjecatelja iz različitih dijelova Hrvatske te gosti iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Slovenije. Zadatak je natjecateljima bio u što kraćem roku obići cijelu stazu i pronaći sve zadane kontrolne točke, ucrtane na topografskoj karti. Staze za trkače bile su dužine od 11, 23 i 41 kilometara, dok je ona za bicikliste bila 68 kilometara. Prvi put obilazak staze i pronalazak kontrolne točke ovjeravao se pomoću SI čipa, koji magnetski evidentira prolazak natjecatelja i otklanja sve eventualne nedoumice oko vremena. No, cilj organizatorima, ali i velikom broju sudionika, uopće nije bio postizanje vrhunskih rezultata, nego aktivno druženje i upoznavanje s krajolikom.

- Raduje nas povećan broj rekreativaca, bračnih parova i prijatelja koji su na Surduk trek došli kako bi se proveli i cijeli dan boravili u prirodi - kaže Nikola Pajčin, voditelj OK Sova, naglašavajući kako je Surduk trek, zapravo, zamišljen kao manifestacija kojom se promoviraju dijelovi Baranje u koje se rijetko zalazi i do kojih se ne može automobilom. Takvih mjesta, nastavlja, ima zaista mnogo. Ovaj put u organizaciju natjecanja uključio se i LAG Baranja, angažiravši nekoliko baranjskih OPG-ova koje su natjecateljima, uz put, dijelili vlastite proizvode. Inače, staza je vodila diljem Banske kose, na kojoj se zaista ima što vidjeti. Tome su, uostalom, posvjedočili “trekeri” koji su se kućama vratili prepuni dojmovi. Dokaz da im se u Baranji sviđa najava je ponovnog dolaska, ali i treće uzastopno sudjelovanje na baranjskom Surduk treku, što nam je potvrdilo 40-ak sudionika.

Jedan od onih koji je treći put sudjelovao na Surduk treku je i gradonačelnik Našica Krešimir Žagar, pobjednik u light kategoriji (23 kilometara). Stazu je prešao za 2 sata i 50 minuta.

- Ovo je prekrasna priredba na koju treba doći. Baranja uopće nije ravna i dosadna, nego nešto što treba doživjeti trčeći Baranjskim brdom - kaže Žagar. Slične izjave dobili smo od većine ostalih sudionika, koji su druženje završli kušajući ukusni baranjski grah u restoranu Panon na “suljoškim” bazenima.I.Getto

Pobjednici

Muškarci: Miran Goričanec - Slovenija (41 km), Krešimir Žagar - Hrvatska (23 km), Siniša Cmrčan - Hrvatska (11 km), Lino Legac - Hrvatska (68 km - brdski bicikl). Žene: Neža Jurjavčič - Slovenija (41 km), Sanja Vasić - Srbija (23 km), Dorina Cmrčan - Hrvatska (11 km) i Valerija Križanić - Hrvatska (68 km, brdski bicikl).

Možda ste propustili...

PREDSTAVIO POSLJEDNJI ROMAN

Miro Gavran u Donjem Miholjcu

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli

MATICA UMIROVLJENIKA

Prijave za izlet na Jankovac

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana