Ekonomija
U ŽUPANJI KAMPANJA POČINJE 12. RUJNA

Sladorana će preraditi 560 tisuća tona repe
Objavljeno 25. kolovoza, 2014.

U županjskoj Sladorani obavljaju se posljednje pripreme za 68. kampanju prerade šećerne repe koja bi, prema najavama, trebala početi 12. rujna. Na sirovinskom području šećerane proljetos je slatkim korijenom zasijano oko 9000 hektara. Zbog obilnih kiša koje pogoduju uzgoju repe, očekuju se dobri prinosi, prema procjenama 62 tone po hektaru pa bi ova godina po tom pitanju mogla biti rekordna. U kampanji, koja će predvidivo trajati 80 dana, Sladorana bi trebala preraditi 560 tisuća tona repe i ispuniti proizvodnu kvotu za šećer koju joj je odrezao ministar Jakovina. Što se tiče digestije, stručnjaci pojašnjavaju da će akumulacija šećera ovisiti o broju sunčanih dana do početka vađenja korijena, a bit će mnogo veća ako list ostane zdrav i sačuvan od cerkospore. I u ovogodišnjoj kampanji prerade repe, tvornica će angažirati više od stotinu sezonaca i bar malo ublažiti crne brojke u evidenciji ispostave Zavoda za zapošljavanje u Županji.

– Računamo da će i ove godine broj sezonskih radnika biti na prošlogodišnjoj razini, oko 130. Tu se radi i o vrlo odgovornim i stručnim radnim mjestima pa ćemo angažirati i naše bivše zaposlenike i kvalitetno pokriti taj dio posla, ističe izvršni direktor Sirovinske službe u županjskoj Sladorani Ivo Rešić. Priznaje da čelnim ljudima tvornice najteže pada to što su bili prisiljeni smanjiti otkupnu cijenu šećerne repe s 300 na 240 kuna za tonu, i to je, kaže, bila mjera koja se odgađala do zadnjeg trenutka, jer se očekivao rast cijene šećera. To se, međutim, nije dogodilo, nastavila je i dalje padati, u posljednjih šest mjeseci strmoglavila se za čak 47 posto. Domaće šećerane, napominju u Sladorani, nikada nisu proizvele skuplji šećer, jer su ga prinuđene prodavati ispod proizvodne cijene i poslovati ispod granice rentabilnosti. M.Lešić Omerović

Avansno plaćanje repe

Cijeneći vjernost proizvođača s kojima imaju partnerski odnos i vrlo korektnu suradnju, vlasnici su odlučili ubrzati isplatu otkupljene repe. Prvi put Rešić najavljuje avansno plaćanje za ovogodišnji urod slatkog korijena. “Trećina iznosa bit će isplaćena već 1. listopada, bez obzira na to je li repa izvađena ili nije, druga trećina do Božića, a ostalo uoči iduće sjetve”, kazao je.

Možda ste propustili...

NA MOSTARSKOM SAJMU 42 TVRTKE IZ RH

Planiraju poboljšati izvoz na tržište BiH

U CILJU SMANJENJA PLASTIČNOG OTPADA

Nastavlja se Konzumova kampanja “Jedna manje”

POLJSKA PRIPREMA POLA MILIJARDE EURA

Kompenzacija za niže cijene žitarica

Najčitanije iz rubrike