Osijek
MALO BOGATSTVO ZA ORGANIZIRANJE VJENČANJA

Danas su svadbe sve skuplje, a
darovi mladencima sve skromniji
Objavljeno 25. kolovoza, 2014.
Gosti poklanjaju u prosjeku od sto eura do tisuću kuna, pa se ne mogu podmiriti čak ni troškovi svadbe - kaže otac jedne mladenke

Umjesto pjesme “Danas majko ženiš sina svoga...” mladenci i njihovi roditelji mogli bi, zbog financijskih troškova, prije zakukati - čak i kad je riječ o podmirivanju troškova za svatove od 150 ljudi, bez ikakvog pretjerivanja u kojekakvim luksuzima, specijalnim dvoranama, posebnim zabavljačima...

Sve skupa skromno, kada se zbroji, stoji oko 80 tisuća kuna, što je iznos koji se podudara s iznosom koji bi tri ili više nezaposlenih osoba s biroa dobile za samozapošljavanje ili, recimo, manje-više četiri godišnje plaće koje bi zajedno zaradilo četvero “sretnika” koji su dobivali po 1600 kuna na stručnom jednogodišnjem osposobljavanju. Ironija je da bi, primjerice, mladoženja i mlada da ništa ne jedu godinu dana od onog što zarade na stručnom osposobljavanju nego ostave “sa strane” skupili tek za pola troškova. E... u takvoj situaciji priskaču majke i očevi, pa i ostala bliža, ali imućnija rodbina.

Kol'ko para, tol'ko muzike

Pa krenimo redom s podatcima koje je s nama podijelio jedan budući punac iz Čepina. Nećemo ga imenovati jer mu, kaže, to ne bi bilo ugodno pred uzvanicima za koje žele da se dobro zabave i počaste. “Ne bi bilo dobro ni da mi objavite ime pa da muzičari loše sviraju, a konobari 'reže' na svakog svata”, našalio se naš sugovornik.

- Milju (tisuću, nap.a.) eura je glazba, kao jedna od većih stavki. Ali 'udarači' ritma udaraju i dodatno po novčaniku. Jer nije dovoljno imati samo jedan bend koji će svirati u sali, nego je potrebno 'iskeširati' i 1500 kuna za tamburaše koji dolaze kući po mladu s mladoženjom i kumom. Nadalje, svi ti muzikanti, šestorica najmanje, dodatno koštaju za stolac u svatovima, svaki po 200 kuna. Nadalje, cijena svatova ovisi i o tome koji se jelovnik izabere, a oni se kreću od 150 do 350 kuna po osobi. Čak i taj najskuplji može biti skuplji, jer može sadržavati pjenušac, kavijar, jastoge... Mi smo se odlučili za dvije večere te pivo, kavu i mineralnu vodu. Za sokove, žestoka pića i vino moramo se pak dodatno sami pobrinuti. Također, mi ćemo pokriti i tisuću kuna troškova ZAMP-u - priča nam budući punac kojemu, kaže, i ovo nabrajanje troškova prijeti da mu proradi čir.

Hrane ne smije nedostajati

U cijenu od 80.000 kuna nije uključeno sve ono nužno da “kupovina mlade” prođe uz čašćenje dostojno domaćina kuće iz koje djevojka odlazi. Doček svatova je, uz prijateljske veze i vezice, “naš punac” uspio riješiti uz pomoć jednog osječkog cateringa za 50 kuna po osobi.

- Hrane ne smije nedostajati pa je nepisano pravilo da se roditelji pobrinu da se uz već plaćene plate s odrescima, pekarskim krumpirom i rižom, nađe i janjetine i prasetine. Tako da i taj trošak valja podnijeti, kao i platiti čovjeka koji će se pobrinuti da praseća kožica bude lijepo hrskava, a meso dobro pečeno. Dodajmo još k tome i desetak torti, pa svatovsku tortu koja košta onoliko koliko ste katova spremni platiti nekoj spretnoj kuharici ili slastičaru koji će ju izraditi. Valja osigurati i pedesetak kilograma sitnih kolača koji koštaju 60 kuna po kilogramu. Kolača treba poprilično jer se oni, osim što se pojedu, i pakiraju svatima “za kući”.

Rasvjeta, nabraja dalje naš sugovornik, stoji od dvije do tri tisće kuna, cvjetni aranžamni i kićenje svečane sale od 3600 do 5000 kuna. Ne treba zaboraviti i nekoliko tisuća kuna za pozivnice i zahvalnice. Za uspomenu na najvažniji dan u životu valja se, kaže Čepinac, isprsiti i za fotografa i snimatelja. Cijena ovisi o tome koliko i što hoćeš pa fotografije, albumi i video mogu koštati od pet tisuća kuna naviše.

- Nakon sveg ovog nabrajanja, moram popiti travaricu da smirim želudac i živce - kaže budući punac, otpivši iz štamplice dobar gutljaj rakije koju je uzeo kao uzorak da bi ju kupio i počastio svatove.

Naš sugovornik ističe kako je sretan što mu je kći skromna pa će ju zadovoljiti i skromniji svatovi, ali ipak takvi da se “ne osramote pred rodbinom i prijateljima”.

- To ti je, prika moj, čisti gubitak. Gdje su u svemu tome još darovi roditelja? Bolje da smo dali djeci taj novac da se snađu za prvo vrijeme. Ovako, tih je 150 svatova zapravo 60 parova uvrh glave, ostalo su djeca, a danas je došlo takvo vrijeme da nekih velikih darivanja nema. Dakle, daje se od sto eura do tisuću kuna, pa se ne mogu podmiriti čak ni troškovi svadbe - zaključuje naš sugovornik koji, osim kćeri koja se uskoro udaje, ima još djece čija vjenčanja tek predstoje.

Darko PEJIĆ
ZA SREĆU SVOJE KĆERI SVE BIH DAO:
Vjenčanica je mladenki najvažnija, ja mogu i u maturalnom odijelu

S vjenčanicom je, kaže njezin otac, mlada dobro prošla, iznajmila ju je za tri tisuće kuna jer ju je uspjela “bezecirati i kaparirati” još prije nekoliko mjeseci na Sajmu vjenčanja. Inače je najam, ovisno o dužini “šlepa”, od dvije do pet tisuća kuna. Šivati ju ili kupovati je neisplativo jer sve dodatno poskupljuje za još nekoliko tisuća eura.

- Nema toga oca koji za svoju 'ćeru' ne bi dao i srce, a kamoli i zadnju paru iz kuće samo da joj vidi osmijeh na licu, pa makar on sam u svatove išao u svom starom maturalnom odijelu. Naravno, ako stane u njega. Jer inače valja roditeljima, i s mladoženjine i mladenkine strane, ponoviti se u novu garderobu, cipele, pa gdje su tu još i frizure, buketi, aranžmančići, haljine za djeveruše... Ružmarin je kao trošak tu tek da se samo spomene kao nešto najjeftinije. Cijelu noć mladenka mora paziti da joj netko vjenčanicu ne zalije vinom ili joj ne pokida koji šav jer oštećena se vjenčanica iznajmljivaču mora namiriti - s dvije do tri tisuće eura.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike