Osijek
RADIONICA KONSTRUKTORSTVO U DOMU TEHNIKE

Djeca sastavljala modele iz mašte
Objavljeno 25. kolovoza, 2014.
Učenici su sastavljali razne elemente iz konstruktorskih kutija EITECH

Proteklog je vikenda završila radionica Konstruktorstvo, koja se u pet dana održavala u sklopu 12. Ljeta u Domu tehnike.

Petnaest je polaznika ove radionice koju je organizirala Zajednica tehničke kulture Osječko-baranjske županije, sastavljalo razne modele s pomoću elemenata iz EITECH konstruktorskih kutija.

- Uz stručno vodstvo voditelja radionice Vjekoslava Jakopovića učenici su se upoznali s elementima konstruktorskih kutija, vrstama alata, ispravnim i sigurnim načinom rukovanja alatom, konstruktorskim shemama i načinom na koji se one čitaju kako bi uspješno sastavili odabrani model. Skupina je bila dobno šarolika, najmlađi je učenik završio prvi, a najstariji šesti razred, no kako imamo poveći broj konstruktorskih kutija namijenjenih različitoj dobi, svatko je uspio pronaći više zanimljivih modela koje će sastavljati - kaže prof. Terezija Glavašić, tajnica Zajednice tehničke kulture grada Osijeka.

Dodaje kako su svi polaznici izrazito maštoviti te su intenzivno radili na modelu iz mašte. Neki od izrađenih modela su cvijet, mač, Jedi ratnik i mnogi drugi. Da trud i vrijeme koji su učenici uložili u izradu modela ne bi ostao nezapažen, u konferencijskoj je dvorani Doma tehnike održana mala svečanost na kojoj su podijeljene diplome polaznicima, a postavljena je i izložba učeničkih radova koji su nastali kao rezultat ovog petodnevnog druženja. Na svečanosti su bili roditelji i rođaci djece, kao i zainteresirani učenici i građani koji su željeli vidjeti što se sve može izraditi iz jedne obične konstruktorske kutije.

- Kao i u već održanim radionicama, tako i se u ovoj tražilo mjesto više, no zbog specifičnih uvjeta rada i prostornih ograničenja nismo bili u mogućnosti primiti više od 15 učenika - kaže prof. Glavašić.

Sljedeća, ujedno i zadnja radionica 12. ljeta u Domu tehnike, koja će se održati od 25. do 29. kolovoza, radionica je Zrakoplovno modelarstvo. Ona je također popunjena i ne može se više u nju upisati, ali se već sada učenici mogu upisati u radionice Centra tehničke kulture koje s radom kreću posljednje subote u rujnu.

Vesna LATINOVIĆ

Danas počinje posljednja ovoljetna radionica centra tehničke kulture - Zrakoplovno modelarstvo

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike