Zdravlje
LJEKOVITO BILJE: CARICA PAPAYA L.

Paprika: Vruće za tijelo, blago za dušu
Objavljeno 25. kolovoza, 2014.

Domovina paprike je Južna Amerika. Španjolci su papriku donijeli u Europu u 15 st., odakle se proširila sve do Turske, a danas se najviše uzgaja u Mađarskoj. Prvi zapisi o paprici datiraju od 1593. godine, a govore o paprici kao začinu siromašnih ljudi. Mađari su kao najveći proizvođači paprike dali pečat toj biljci i njenom imenu.

Jednogodišnja do dvogodišnja ili višegodišnja biljka u tropskim krajevima. Ubraja li se paprika u ukusno povrće ili u začinske biljke? Dvojbe o tim pitanjima riješio je mađarski znanstvenik Szent-Gyorgyju, koji je prvi dokazao da vitamina C u paprici ima više nego u limunu i naranči, te tim otkrićem stekao veliku svjetsku slavu. Paprika predstavlja visokovrijedno povrće bogato vitaminom C i drugim hranjivim sastojcima - bjelančevinama, mastima i ugljikohidratima te mineralnim sastojcima. Vitaminsku vrijednost uz vitamin C, kojega u prosjeku ima 110 mg, nadopunjuju vitamini B kompleksa i P vitamin, ”zaduženi” za perifernu cirkulaciju. Paprika se najviše jede sirova, pečena, pirjana i kiseljena. U suhom stanju, u prahu, koristi se kao začin. Paprika je ljekovita u svježem stanju, te u sušenom, kao mljevena crvena paprika.

Ljekoviti sastojak paprike ljuta okusa, kapiscin, kojega ima najviše u unutrašnjim žilama paprike, djeluje antiseptički te sprječava razvoj bakterija truljenja u probavnom sustavu.

Citrin utječe na površinsku kapilarnu cirkulaciju te time i na elastičnost i protočnost kapilara, što pomaže u liječenju arterioskleroze.

Vjerovanje da je paprika afrodizijak temelji se na utjecaju paprike u pojačanoj cirkulaciji.

Paprika pospješuje apetit i potiče rad želuca i želučanog soka, smiruje grčeve i potiče peristaltiku, a također izaziva pojačano mokrenje.

U pučkoj medicini postoji niz pripravaka od ljute paprike za liječenje reumatskih bolova, lumbaga, artritisa, itd. Sokom od paprike liječe se razni upalni procesi kao što su upala grla ili početna infektivna oboljenja, ali i posljedice infekcije, kao npr. Herpes zoster. Trljanje vlasišta kose sokom od paprike sprječava opadanje kose. Prašak od ljute crvene paprike koristi se za liječenje probavnih smetnji i hemoroida.

Ivan LESINGER
IZ KULINARSTVA

Svježa paprika jede se u umjerenoj količini jer inače može izazvati probavne smetnje i kod zdravih osoba, a ne smiju je jesti osobe s oboljenjima želuca i crijeva. Prekomjerno uživanje paprike ima katkad i teške posljedice kao što je višak želučane kiseline i kronična začepljenost, a može dovesti do upale bubrega. Sjeckana paprika gubi dio vitamina C, zbog djelovanja kisika. I mehaničkom i termičkom obradom paprika gubi dio C vitamina.

Pečene paprike s kojih se odstrani kožica najbolje je jesti s bijelim lukom i maslinovim uljem. Kod termičke i mehaničke obrade gubi se količina vitamina C. Ukiseljena paprika ne gubi svoju vitaminsku vrijednost. Kiseli se na više načina, a valja koristiti recepture u kojima se ne koristi esencija.

Papriku očistiti i samljeti u mikseru, a u sokovniku iscijediti sok te odmah popiti. Može mu se dodati malo peršina i mrkve. Kod upale grla piti dva puta po 0,5 dl soka, a kod infektivnih oboljenja 2-3 puta po 0,5 dl soka.

Tinktura

200 g sitno nasjeckane ljute crvene paprike staviti u litru 60-postotnog alkohola ili rakije, začepiti i ostaviti na toplome mjestu da odstoji osam dana, uz svakodnevno mućkanje te procijediti.

Uporaba: za liječenje hemoroida popiti dnevno 1-2 g tinkture razblažene čajem ili sokom, kod reume trljati oboljelo mjesto, kod lumbaga i neuralgije masirati i namazati maslinovim uljem te utopliti, kod alkoholnog ludila daje se kao napitak koji izaziva povraćanje i gadljivost.

Prašak ili mljevena paprika

Najčešće se koristi već pripremljena, pakirana crvena paprika rijetko se suši i melje kod kuće. Kod probavnih teškoća dobro je mljevenom ljutom paprikom začiniti hranu, dnevna količina ne smije biti veća od od 2 g, tj. žličica, kod hemoroida, prašak uzimati 3 puta na vrh noža (0, 5-2 g) na dan.

Oblozi

Umiješati tijesto od brašna i kvasca, dodati mlakog mlijeka, dobro izmijesiti i istući. Na razvaljano tijesto veličine oboljelog mjesta posipati ljutu papriku. Bolno mjesto namazati maslinovim uljem i na njega staviti pripremljeno tijesto. Zaviti da ne klizi i držati što dulje, do 12 sati, a najbolje je preko noći. Poslije skidanja obloga mjesto oprati, namazati maslinovim uljem i dobro utopliti. Dobro je za liječenje reume. Osobama koje boluju od divertukuloze i kroničnog kolitisa zabranjeno je konzumiranje paprike u bilo kojem obliku. Prekomjerno uživanje paprike ima katkad i teške posljedice kao što su višak želučane kiseline i kronična začepljenost. Posljedice mogu biti i teže ako se nadraže bubrezi, što može dovesti do upale bubrega.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike