Zdravlje
OBILJE VOĆA I POVRĆA

Prehrana tijekom ljeta trebala bi se bazirati na laganijoj hrani
Objavljeno 25. kolovoza, 2014.

Ljetni obrok pripremljen od sirovih sastojaka ili kraćom termičkom obradom sačuvat će više nutritivnih sastojaka, a obogaćen orašidima, sezonskim povrćem i maslinovim uljem dodatno će pomoći tijelu da bolje apsorbira zaštitne fitokemikalije poput likopena iz rajčice ili luteina iz tamnozelenog povrća.

Priroda je u toplo doba godine naročito darežljiva pa donosi obilje svježih namirnica, koji na mnoge kuhare djeluju kao izvor maštovitih ideja za ljetne obroke. Oni su zdravi, niskokalorični i, osim što utažuju glad, osvježavaju nakon plaže ili na povratku iz prevrućeg grada. Osim svježine namirnica, u ljetnoj pripremi hrane cijeni se jednostavnost. Bitno je odreći se dugotrajnog nakuhavanja, prženja, pohanja i posvetiti se radije sjeckanju i miksanju. Raznovrsne, svježe pripremljene salate, hladne juhe i energetski šejkovi mogu biti odličan izbor ljetnog obroka.

Prehrana tijekom ljeta trebala bi se bazirati na laganijoj hrani s naglaskom na obilje voća i povrća koje je tijekom ljetnih mjeseci dostupnije. Jasmina Vrbanec, nutricionistica savjetuje: “U ljetnim mjesecima ne treba zaboraviti na osnovno pravilo zdrave prehrane – u tanjuru se trebaju naći sezonske namirnice bogate vitaminima, mineralima, proteinima, ugljikohidratima i ostalim nutritivnim sastojcima, to više što pojačanim znojenjem gubimo mnogo navedenih sastojaka.”

Ne bi trebalo zaboraviti ni na nužnu hidrataciju tijekom ljetnih mjeseci. Količina potrebne vode ovisi o dobu, kilaži i visini te naravno količini tekućine koja se unosi drugim izvorima u organizmu. S obzirom na to da znojenjem pojačano gubimo minerale, kalij i magnezij, dobro je znati u kojim ih namirnicama možemo pronaći i tako nadoknaditi. Kalij ćemo pronaći u krušci, jabuci, banani te kupusu i cvjetači, dok se magnezij nalazi u sojinim i suncokretovim sjemenkama, bademima, mahunarkama i žitaricama.(J.Kn.)

Kalij ćemo pronaći u krušci, jabuci, banani te kupusu i cvjetači

Najčitanije iz rubrike